Home Politică Premierul Sorin Grindeanu le răspunde protestatarilor care îi cer demisia în faţa...

Sorin Grindeanu
Sursa Foto: guv.ro

Un Guvern “poate fi dat jos” prin moţiune de cenzură, a afirmat duminică premierul Sorin Grindeanu, precizând că nu îşi va da demisia, anunţă Agerpres.

Întrebat dacă va demisiona pentru a fi “pe placul străzii”, Sorin Grindeanu a răspuns că trebuie să se revină la “jocul democratic”, potrivit căruia un Guvern poate fi demis prin moţiune de cenzură.

Noi, (…) săptămâna viitoare avem două încercări în Parlament. Pe de o parte bugetul, în care spuneam că am prins pe fiecare minister în parte, pe fiecare instituţie în parte finanţări pentru măsurile prevăzute în Programul nostru de guvernare, astfel încât ceea ce am promis la oameni să se şi regăsească în bugetul de stat, şi avem moţiune de cenzură. Ăsta este jocul democratic şi cred că trebuie să revenim cât se poate de urgent la aceste noţiuni. (…) Modalitatea prin care un Guvern poate fi dat jos este prin moţiune de cenzură, pentru că cealaltă, cea prin care mi-aş da eu demisia, nu se poate, fiindcă nu mi-o dau, a declarat premierul Grindeanu, la Antena 3.

În ceea ce îl priveşte pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache,  acesta îşi va asuma “ceea ce n-a făcut bine”, a mai spus Grindeanu, precizând că dacă acest lucru nu se va întâmpla va lua o decizie în ceea ce priveşte poziţia acestuia.

Sunt câteva zile în care oricum e singur în minister. (…) Va fi bugetul în Parlament, avem şi o moţiune de cenzură în care până la urmă subiectul e dat de ceea ce s-a întâmplat la Ministerul Justiţiei, dar Florin Iordache îşi va asuma ceea ce n-a făcut bine. Dacă nu, vă spun că după aceste etape voi lua decizia în ceea ce înseamnă poziţia dânsului acolo, a afirmat Grindeanu.

El a spus că i-a cerut lui Florin Iordache să clarifice situaţia şi să explice “de ce s-a ajuns aici”.

Eu i-am cerut şi nu a uitat (…) să vină să clarifice situaţia, de ce s-a ajuns aici, să îşi asume anumite lucruri ca după aceea să iau decizia, şi o voi lua, legată de Ministerul Justiţiei. E clar că anumite lucruri care ţin de ceea ce înseamnă, dacă mă refer în primul rând la modul în care am ştiut să explicăm această ordonanţă, cu argumente, cu ceea ce înseamnă parte pozitivă în ordonanţa de urgenţă, anume prevederi în articole care au fost declarate neconstituţionale (…) aceste argumente n-au mai contat la un moment dat şi aici a fost un minus major în modul în care s-a explicat această ordonanţă, a adăugat prim-ministrul.

Grindeanu a mai spus că la Ministerul Justiţiei “situaţia e dificilă”, întrucât nu mai există secretari de stat, iar ministrul Iordache a rămas “cam singur”.

Situaţia la Ministerul Justiţiei azi, de exemplu, nu a fost deloc simplă. (…) Azi voiam să facem şedinţa de guvern prin care să adoptăm această ordonanţă de urgenţă care abrogă prevederile OUG 13. Situaţia e dificilă, în sensul că Florin Iordache rămăsese cam singur în minister, fără secretari de stat, care au plecat spre locul de muncă anterior. (…) Azi de dimineaţă Florin Iordache a lucrat la această ordonanţă împreună cu personal din Ministerul Justiţiei. În zilele următoare are de susţinut bugetul, avem bugetul de trecut, a mai spus Grindeanu, citat de Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE