Home Social Prima zi cu cardul de sănătate. CNAS: Nu sunt probleme

Cardul de sănătate nu a creat probleme pacienţilor în prima zi de funcţionare a sistemului, susține Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat. Șeful CNAS recunoaște însă că debutul bun este dat și de faptul că de 1 mai, numărul celor care au solicitat servicii medicale a fost mai mic decât într-o zi obișnuită.

“Adresabilitatea pacienţilor, aşa cum era de aşteptat, este mai mică în această perioadă. Cu toate acestea, vom monitoriza în continuare foarte atent modul în care furnizorii de servicii medicale utilizează cardul de sănătate, pentru a ne asigura că pacienţii au acces neîngrădit la serviciile de care au nevoie. Casele de asigurări vor raporta periodic sau ori de câte ori au de semnalat o problemă, pentru a găsi rezolvarea în cel mai scurt timp, fără a crea disconfort pacienţilor”, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

 

Potrivit comunicatului, casele de asigurări au urmărit astăzi modul în care funcţionează sistemul. Mai mult, casele de asigurări s-au concentrat și pe eliberarea cardurilor pacienților care nu au intrat încă în posesia lor.

La nivelul fiecărei case de asigurări există personalul necesar pentru a elibera cardurile de sănătate acelor asiguraţi care vin să îl solicite. În funcţie de numărul de carduri rămase nepredate, sunt deschise unul sau mai multe ghişee de eliberare a cardurilor, precum şi a adeverinţelor de înlocuire a cardului de sănătate pentru asiguraţii care solicită card duplicat sau refuză cardul de sănătate din motive religioase ori de conştiinţă. De asemenea, pentru a da posibilitatea asiguraţilor să depună cereri pentru eliberarea unui card duplicat, sunt deschise casieriile unde asiguraţii pot efectua plata, în cazul în care solicitarea unui nou card este cauzată de pierderea sau deteriorarea cardului iniţial.

Deși ghișeele Caselor de asigurări au fost deschise și astăzi, românii nu s-au înghesuit să își ridice cardurile de sănătate pe 1 mai. Până la orele 12.00, o casă de asigurări a eliberat 20 de carduri. Excepţie face CASMB, care până la orele prânzului a eliberat 44 de carduri, anunță CNAS.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE