Home Social Prima zi de caniculă, zeci de oameni leșinați pe stradă

Sursa Foto: romaniatv.net

Aproape 800 de persoane au sunat în cursul zilei de luni la 112 pentru a cere ajutor din cauza caniculei, doar în Capitală. Potrivit Serviciului de Ambulanță București, din cele 789 de solicitări, 21 au constituit cazuri de leșin pe stradă.

Și a fost abia prima zi de caniculă. Începând de marți, ne confruntăm cu două zile în care mare parte din țară va fi sub cod portocaliu de caniculă, iar potrivit directorului ANM, Ion Sandu, nu este exclus ca începând de miercuri să fie emisă avertizare Cod Roșu de caniculă pentru vestul României.

Judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare se vor afla si marti şi miercuri sub cod portocaliu, două zile consecutiv, spre deosebire de judetele din est. Nu excludem posibilitatea ca în aceste judeţe să fie emis Cod Roșu pentru caniculă în cursul zilei de miercuri. În aceste județe, trebuie mare atenție pentru că miercucri noaptea vor fi emise cu siguranţă avertizări de descărcări electrice și furtuni foarte puternice, violente. Pe parcursul zilei de joi în sud şi est se va extinde codul galben de caniculă şi joi noaptea vom avea instabilitate şi eventual furtuni şi în sud-est. – a declarat Ion Sandu citat de AGERPRES

ANM a emis două avertizări cod portocaliu de caniculă pentru zilele de 7 și 8 iulie, iar potrivit meteorologilor, temperaturile vor atinge 40 de grade celsius în vestul și nord-vestul țării dar și în cea mai mare parte a Moldovei.

Astfel arată ANM, în după-amiaza zilei de marţi, în judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare vor fi temperaturi maxime de 38…39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. 

canicula marti

Iar, în după-amiaza zilei de miercuri în Banat, Crişana, Maramureş, vestul şi nordul Transilvaniei, precum şi în cea mai mare parte a Moldovei temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 39 de grade.

canicula miercuri

 

În același timp, atât pentru ziua de marți cât și pentru cea de miercuri se păstrează codul galben pentru restul teritoriului, anunță ANM. 

Aici, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în toată ţara.

Iar în acest context, premierul interimar Gabriel Oprea  a anunţat că sunt pregătite, pentru intervenţii de urgenţă, peste 770 de ambulanţe, aproape 300 de echipaje SMURD, două avioane şi şapte elicoptere.

Vă rog să vă asiguraţi că populaţia este informată cu privire la pericolul expunerii la temperaturi ridicate. (…) Pentru intervenţiile medicale de urgenţă, sunt disponibile peste 770 ambulanţe de tip B şi C de la serviciile de ambulanţă şi aproape 300 de echipaje SMURD. M.A.I are pregătite două avioane medicale şi şapte elicoptere SMURD pentru preluarea urgenţelor, dar şi alte elicoptere de mare capacitate pentru intervenţii la incendiile de mare amploare. – a afirmat Oprea

La rândul său, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00.

În perioadele de caniculă, este recomandat de asemenea consumul zinic a minimum doi litri de lichide și de fructe şi legume proaspete.

Totodată trebuie evitat consumul de alcool, care favorizează deshidratarea, dar şi de băuturi cu conţinut ridicat de cofeină sau de zahăr.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE