Home Eveniment Prințul Paul și Remus Truică rămân în arest la domiciliu

printul paul

Remus Truică și prințul Paul rămân în arest la domiciliu după ce Curtea Supremă a respins contestațiile acestora, precum şi a avocatului Robert Roşu, la decizia de prelungire a măsurii preventive.

Paul Lambrino și Remus Truică au fost plasați în arest la domiciliu la jumătatea lunii decembrie după ce au fost acuzați de retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa. Pe 30 decembrie, Curtea de Apel Brașov a prelungit măsura preventivă cu încă 30 de zile.

Alți trei inculpați în acest dosar, Dan Andronic, Marius Marcovici şi Lucian Mateescu se află sub control judiciar.

Potrivit DNA, Remus Truică este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani, dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu. Prinţul Paul a fost pus sub acuzare pentru cumpărare de influenţă, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii susţin că, începând cu noiembrie 2006, Remus Truică, avocatul Robert Roşu şi alte persoane au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prinţul Paul. Ulterior, la acest grup au aderat Dan Andronic, Marius Marcovici şi Lucian Mateescu.

Prințul Paul, dispus să cedeze 80% din valoarea proprietăților

Astfel, prinţul Paul i-a promis lui Remus Truică şi asociaţilor săi o cotă importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în retrocedare sau pe lângă judecători.

Grupul a ascuns apoi înţelegerea ilicită printr-un contract de cesiune în favoarea firmei SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică.

În concret, acest contract redactat de Roşu Robert, prevede că Al României Paul Philipe, în calitate de cedent transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi „Ferma Băneasa” cu un teren în suprafaţă de 28,63 ha). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, inculpatul Al României Paul Philipe a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare –cumpărare, înţelegeri („înţelegerea” din data de 13.04.2011 şi actul adiţional la aceasta), se arată într-un comunicat DNA. 

Odată semnată înţelegerea, Prinţul Paul a început să depună solicitările de retrocedare şi despăgubire pentru terenuri care susţineau că i se cuvin.

În cursul anului 2008, urmare a unei notificări formulate de Paul Philippe al României, având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor București, urmărind obţinerea de foloase necuvenite, primul menţionat împreună cu Roşu Robert şi Truică Remus, l-a ajutat pe directorul institutului să îi determine pe membrii Consiliului de administraţie să aprobe solicitarea depusă cu încălcarea dispoziţiilor legale. Aceasta, în condiţiile în care Paul Philippe al României cunoştea că documentaţia este incompletă şi nu sunt îndeplinite condiţiile legii pentru retrocedarea terenului. Acesta a şi participat la discuţiile din şedinţa Consiliului de administraţie al institutului şi a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendenţei sale, dar şi a unor pretenţii de daune în cazul respingerii cererii), arată DNA.

Procurorii susţin că statul român a fost prejudiciat astfel cu aproape 136 de milioane de euro.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE