Home Social Procurorul din cazul violului de la Văleni, vinovat de neglijență în serviciu

Sursa Foto: evz.ro

Procurorul de ședință care care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a tinerilor acuzaţi că au violat-o pe eleva din Văleni este vinovat de neglijență în serviciu, arată concluzia Parchetului General care a fost în control la sediul Parchetului din Vaslui.

Rezultatul verificărilor a reliefat existenţa unor indicii privind comiterea de către Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi procuror de şedinţă, a abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. t. din Legea 303/2004, respectiv exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, constând în neverificarea în termenul prevăzut de lege a legalităţii şi temeiniciei încheierii din 2 aprilie 2015 a Judecătoriei Vaslui, prin care s-a înlocuit arestul preventiv cu o altă măsură mai uşoară în cazul tinerilor acuzaţi de viol. – arată surse judiciare, citate de AGERPRES

Cu alte cuvinte, procurorul Ingrid Botezatu nu și-a dat interesul să conteste punerea în libertate a celor șapte acuzați de viol, deși motivele pentru care aceștia au fost eliberați puteau fi atacate cu succes, arată sursele judiciare.

S-a întâmplat prima dată pe 2 aprilie, atunci când judecătorii au decis să îi pună în libertate pe trei dintre acuzați care și-au recunoscut faptele, magistrații motivând că pericolul public prezentat de cei trei s-a diluat, deși ei trăiesc în aceeași comună cu fata violată.

Instanţa apreciază că în momentul de faţă nu mai subzistă temeiurile care au stat la baza luării măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru și Surleac Ioan, pentru acești inculpaţi fiind terminată cercetarea judecătorească. La acest moment procesual, instanţa apreciază că măsura privativă de libertate nu se mai impune, considerând că perioada scursă de la momentul arestării inculpaţilor Boicu Ionuţ Bogdan, Rotaru Alin Dumitru și Surleac Ioan a fost în măsură să conducă la o diluare a pericolului social concret pe care lăsarea în libertate a acestor inculpaţi ar reprezenta-o pentru ordinea publică. Instanţa nu poate exclude de la analiza pericolului social al lăsării în libertate a inculpaţilor împrejurarea că inculpaţii au recunoscut săvârșirea faptelor. – arată motivarea lăsării în libertate a trei dintre agresori care au și recunoscut acuzaţiile

Și s-a mai întâmplat încă o dată pe 9 aprilie, atunci când și ceilalți patru au fost lăsați liberi cu o motivație la fel de halucinantă: arestul preventiv nu mai era proporțional cu gravitatea faptei de care sunt acuzați.

Tribunalul consideră că măsura preventivă a arestului la domiciliu este suficientă pentru sigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, împiedicarea sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori prevenirea săvârşirii unei alte infracţiuni. Ȋn raport de aceleaşi circumstanţe, instanţa de control judiciar apreciază că în actualul stadiu procesual al cauzei, în care sunt judecaţi inculpaţii, măsura arestării preventive nu mai întrunește cerinţa proporţionalităţii acesteia cu gravitatea acuzaţiei aduse acestora. Pentru a ajunge la această concluzie, s-a avut în vedere lipsa antecedentelor penale ale celor patru inculpaţi, care se află la primul conflict cu legea penală, durata pe aceștia au petrecut-o în arest preventiv (de circa 5 luni), ce a permis inculpaţilor să conştientizeze care sunt urmările comiterii de fapte antisociale. – arată motivarea judecătorilor citată de obiectivvaslui.ro

În acest moment singura obligație a celor șapte agresori este să se prezinte în fiecare zi la poliția din comuna Văleni.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE