Home Eveniment Procurorul General al României şi-a dat DEMISIA, după scandalul coloanelor oficiale

Tiberiu Niţu
Sursa Foto: antena3.ro

Tiberiu Niţu, Procurorul General al României, şi-a dat demisia, la o săptămână după ce DNA a anunţat că a beneficiat în mod ilegal de coloană oficială.

Şeful ministerului Public a transmis un comunicat de presă şi-a scris demisia, deşi raportul MCV validează rezultatele activităţii sale. Susţine că a decis să plece din funcţia de şef al procurorilor din România “ca un gest de responsabilitate şi onoare “, pentru a proteja imaginea instituţiei pe care o conduce.

Niţu recunoaşte că a avut un “dispozitiv de însoţire şi protecţie“, dar lasă să se înţeleagă că nu el a cerut măsuri speciale.

Acesta îşi începe comunicatul cu o trecere în revistă a lucrurilor bune pe care le-a realizat şi care au fost evidenţiate de la Bruxelles, în raportul MCV. Abia în planul doi se află acuzaţiile referitoare la posibilul abuz săvârşit prin folosirea maşinilor de poliţie fără drept.

Redăm integral comunicatul semnat de Tiberiu Niţu, în calitatea de Procuror General:

“Săptămâna trecută a fost marcată de două evenimente importante din punct de vedere al activităţii Ministerului Public: publicarea Raportului MCV şi lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, în calitate de procuror general.
Doresc să mă refer, pe scurt, la ambele evenimente.
După cum unii dintre dumneavoastră deja au observat, activitatea Ministerului Public şi a Procurorului General a fost consemnată într-o manieră mai mult decât apreciativă în Raportul de ţară, care a subliniat eforturile depuse de procurori pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate. Nu voi insista asupra referirilor din Raportul politic, care a fost deja mediatizat şi nici asupra cifrelor şi indicatorilor de performanţă – pe care îi veţi regăsi şi în Raportul de bilanţ pentru anul 2015, ci voi menţiona doar câteva dintre aprecierile din Raportul tehnic, mai puţin cunoscut pentru opinia publică, dar care este un instrument de lucru pentru practicieni.
Astfel, Raportul tehnic arată că Procurorul general a făcut din combaterea corupției o prioritate a activității sale. În 2015, Ministerul Public a instrumentat un număr mare de cazuri de mică corupție, fiind trimişi în instanță 903 inculpați, care acoperă un spectru larg de domenii, inclusiv educație, sănătate, poliție, administrația publică locală și centrală.
Am fost bucuroşi să constatăm că Raportul a apreciat faptul că Serviciul de îndrumare și control din subordinea procurorului general face o analiză a tipologiei acestor cazuri de corupție, pentru a stabili prioritățile în cadrul activităților de urmărire penală și a oferi îndrumări în materie de evaluare a riscurilor.
Totodată, referindu-se la problema reorganizării parchetelor – temă legată indisolubil de situaţia resurselor umane şi a volumului de muncă – problemă prezentă în toate documentele MCV, Raportul din acest an menţionează propunerea pe care am făcut-o în acest sens – respectiv regruparea procurorilor la nivelul tribunalului și închiderea parchetelor la nivelul instanței de prim grad de jurisdicție – invocând şi finalizarea studiului de impact care a făcut obiectul unor consultări cu sistemul. Această măsură precum şi propria poliţie judiciară, în subordinea procurorului, sunt soluţiile pe care le considerăm necesare şi de natură să rezolve principalele probleme ale Ministerului Public.

Cu referire la cel de al doilea eveniment, constând în lansarea în spaţiul public de către unele instituţii media a unor afirmaţii referitoare la o presupusă încălcare a legii de către mine, respectiv „folosirea coloanei oficiale fără drept”, doresc să precizez câteva lucruri şi să le reiterez pe cele deja exprimate în cursul lunilor octombrie – decembrie 2015:
• Nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege.
• Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie.
• Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei.
• Măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare.
• În întreaga mea carieră de magistrat, precum și în funcția de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii și a normelor deontologice.

Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie, în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate şi onoare – să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a precizat Niţu.

Demisia, la o zi după ce premierul l-a atenţionat că va fi revocat din funcţie

Anunţul vine doar la o zi după ce premierul Dacian Cioloş a lăsat să se înţeleagă că îşi doreşte eliberarea din funcţie a procurorului general. Acesta este implicat în scandalul coloanelor oficiale şi, potrivit DNA, ar fi beneficiat ilegal de însoţiri cu autovehicule ale Poliţiei Rutiere. Dacian Cioloş i-a cerut Ralucăi Prună, ministrul Justiţiei, să analizeze condiţiile în care poate fi revocat Niţu.

Ca ministru al Justiţiei, Prună poate cere preşedintelui României revocarea din funcţie a procurorului general.

”Nu ne putem juca cu astfel de lucruri. Am putea spune că sunt câteva chestiuni care pot fi legate de integritate, fiindcă dânsul este asimilat cu un demnitar, dar nu există în momentul de faţă, din datele pe care le avem, o procedură lansată. Am cerut să analizeze care sunt condiţiile în care eventual procurorul general poate fi revocaţi să fie lucrurile foarte clare şi pentru noi şi în dezbaterea publică. În funcţie de aceasta vom lua o decizie”, a declarat prim-ministrul.

Săptămâna trecută, Tiberiu Niţu şi Raluca Prună au avut o întrevedere de aproximativ o oră. Detaliile discuţiei nu au fost făcute publice, însă, după convocarea la ministerul Justiţiei, Niţu a anunţat că nu îşi va da demisia.

“Vreau să precizez că în cadrul activității desfășurate în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, am beneficiat doar de măsurile de protecție prevăzute de lege, proporțional cu riscurile și responsabilitățile acestei funcții.

Îi asigur pe toți colaboratorii mei din cadrul Ministerului Public, pe toți partenerii noștri instituționali și pe toți cetățenii României că activitatea noastră – a mea personal- nu este afectată, nu este influențată sau perturbată de demersurile judiciare desfășurate în vederea clarificării depline a acestei situații și, totodată, îmi asum obligația de rezervă ce îmi revine în raport cu activitatea desfășurată în acest sens.

Apreciez că este de datoria mea, în calitate de procuror general, să mă asigur că în această perioadă activitatea Ministerului Public se va desfășura în condiții normale și în parametrii eficenței consemnate în ultimul raport MCV”, a  transmis într-un comunicat de presă şeful ministerului Public.

Procurorii DNA au anunţat că a existat un protocol semnat de către Gabriel Oprea, ca ministru de Justiţie şi Tiberiu Niţu, ca şeful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru ca acesta din urmă să beneficieze de coloană oficială, deşi legea nu îi dă dreptul decât în situaţii excepţionale.

Gabriel Oprea, pentru care se cere avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale pe numele său, a declarat sâmbătă că şeful Parchetului General a beneficiat de coloană oficială în baza unui protocol semnat de “specialişti”, pentru ”anumite misiuni importante”.

Potrivit informaţiilor venite de la surse oficiale, Niţu era condus de poliţiştii de la Bucureşti şi Ilfov până la limita de judeţ, unde era preluat de Poliţia Rutieră Prahova şi condus până acasă, la Ploieşti. Coloana urma acelaşi traseu şi când pleca de acasă spre serviciu.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE