Home Economic Promoţii mincinoase “1+1” în magazine. Ce a descoperit ANPC

Promoţiile  –  cumperi un produs, al doilea este gratis –  atrag mai uşor clienţii. Însă, în urma acestor oferte, în unele locuri, au venit inspectorii de la Protecţia Consumatorului. Aceştia au stabilit că multe dintre oferte nu sunt, de fapt, oferte. Clienţii cumpără două produse şi plătesc preţ întreg, pentru două produse, fără nicio reducere. Inspectorii arată greşeala clienţilor care sunt prea grăbiţi şi nu verifică şi preţul produsului, în afara ofertei. Adică, preţul de la raft al produsului individual.

“S-a constatat că dacă se face o reducere de preţ la un produs nu este specificată data de început şi de sfârşit sau preţul de referinţă, ca să ştie consumatorul. Dacă te duci să cumperi un produs sau unul plus unul gratis nu se uită nimeni cât e preţul la un pachet de cafea sau la un balon de ciocolată şi nimeni nu calculează. Noi am calculat, am căutat preţul de referinţă şi am observat, chiar şi la detergenţi de vase, că preţul era acelaşi, deci la două produse nu era nicio reducere. Este o practică înşelătoare” – spune Maria Pinter, Şefa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Satu Mare.

Cele mai multe apeluri care reclamă promoţii false sunt venite de la oameni în vârstă, spun inspectorii de la Protecţia Consumatorului, pentru că tinerii în general sunt persoane ocupate şi nu au timp să facă analiză la raft.

S-au descoperit promoţii false atât la produse alimentare, cât şi la haine, de pildă.

“Dacă s-au făcut reduceri la ghete sau la geci de iarnă şi nu s-au putut vinde, dânşii nu au modificat perioada de reduceri. Deci, dacă data a fost 30 martie şi nu s-au vândut dânşii trebuiau să modifice data, ori noi eram deja în luna aprilie sau mai”, a mai spus Pinter la AGERPRES.

Pentru promoţii mincinoase, doar în Satu Mare, Protecţia Consumatorului a aplicat amenzi în valoare de 45.000 de lei şi a oprit de la comercializare produse în valoare de 38.000 de lei

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE