Home Social Încă un pas pentru construcția moscheii de la București. De acum e...

Sursa Foto: stirileprotv.ro

Secretariatul de Stat pentru Culte a parafat marți protocolul cu Muftiatul Cultului Musulman pentru construirea controversatei moschei de la București.

Lăcașul de cult va fi amplasat lângă Centrul Romexpo și ar urma să aibă o capacitate de circa 1.000 de locuri, un parc pentru copii, o fântâna arteziană un loc de spălare și o sala de clasă pentru maxim 20 de copii care doresc să studieze abecedarul religiei musulmane.

La sfârșitul lunii mai, Guvernul a dat în folosință gratuită un teren, cu o suprafață de peste 11.000 de metri pătrați, pe bulevardul Expozitiei, și o valoare de aproape 4 milioane de euro.

Decizia a stârnit numeroase controverse deoarece proiectul s-a aprobat în două zile după identificarea terenului, fără să stea în dezbatere publică și a coincis cu plecarea premierului Victor Ponta în Turcia pentru operație.

Unul dintre cei mai aprigi critici a fost Traian Băsescu. Fostul președinte îl acuza pe premierul Ponta că prin această moschee și printr-o universitate teologică musulmană care va fi construită lângă lăcașul de cult, va umple România de teroriști.

Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Şchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, dacă n-ar fi tragică, ar fi comică (…) Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaţionale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanţa, dar să faci cea mai mare moschee din Europa si sa aduci 6.000 de studenţi mulsulmani.(…) Nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară. – spunea fostul șef al statului pe 5 iulie

Replica la declarațiile lui Traian Băsescu a venit la doar o zi după chiar de la șeful Cultului Musulman din România. Muftiul Muurat Iusuf i-a adus aminte fostului președinte că și el este printre cei care au fost de acord cu proiectul moscheii din București. Cât despre o universitate musulmană nici nu se pune problema, spunea liderul musulmanilor din România.

S-a spus că după construirea moscheii centrale din București vor sosi și studia în România 6.000 de studenți musulmani și țara noastră va devin centru al islamului din Balcani. Eu garantez că niciodată în țara noastră nu se va înființa o universitate teologică musulmană și, mai mult, nu există 6.000 de studenți teologi musulmani în Bulgaria, Bosnia și Macedonia, la un loc! (…) Fostul președinte Băsescu să nu implice Cultul Musulman într-un conflict politic cu pretext religios! Îi reamintesc că în cadrul a două vizite oficiale efectuate în Turcia, în 2011 și 2014, când l-am însoțit, a căzut de acord cu omologul său să acorde terenuri în București pentru construirea acestei moschei și a unui cimitir musulman. Reciproc, președintele turc și-a asumat obligația punerii la dispoziție, la Istanbul, a terenurilor necesare construirii unei biserici creștine românești și a unui cimitir, pentru comunitatea românească din metropolă, acorduri care au și fost finalizate, acum. –  a declarat atunci muftiul Muurat Iusuf, citat de AGERPRES

Și premierul Victor Ponta a reacționat și a explicat că ideea a fost a lui Traian Băsescu, iar acum în mod ironic se critică singur.

Deci eu nu am făcut decât să pun în aplicare o înțelegere între statul român și statul turc, înțelegere discutată de fostul președinte Traian Băsescu, rediscutată de actualul președinte și care mi se pare o înțelegere bună pentru România. (…) Cred că domnul Băsescu, în stilul bine cunoscut, nu avea nicio problemă nici cu moscheea, nici cu Turcia, nici cu nimic. Dar fiind un pic ignorat de lume (…), într-un mod iresponsabil, care caracterizează persoana sa, a lovit în chestiuni pe care chiar el le-a făcut și, culmea, le-a făcut bine pentru România. – a declarat premierul acum două săptămâni într-un interviu pentru Antena3

Oficial, in Romania sunt 67.000 de credinciosi musulmani. Cei mai mulți sunt în Dobrogea, iar 9.000 locuiesc în București.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE