Home Politică PSD aruncă pisica la Cotroceni în scandalul salariilor demnitarilor

Sursa Foto: PSD via Facebook

PSD consideră că de vină pentru scandalul iscat în jurul legii privind majorarea salariilor demnitarilor sunt oamenii din jurul lui Klaus Iohannis. Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, îi acuză pe aceştia de “joc incorect”.

În ceea ce privește ordonanța despre care se discută în aceste zile, pare să fi fost totuși un joc incorect făcut de cei din jurul președintelui, care l-au împins pe acesta să se delimiteze indirect de măsură, prin consilieri, după ce a susținut-o public înainte chiar de adoptarea în Guvern. Tocmai de aceea s-a creat o problemă de comunicare, în condițiile în care premierul a crezut că a existat o discuție între domnul Oprea și domnul Iohannis, iar domnul Oprea a crezut că a fost un acord al premierului Ponta cu președintele. Comunicarea președinției pe subiect a fost un pic bizară, susţine Firea. 

Gabriel Oprea a afirmat, vineri dimineaţă, că Victor Ponta este cel care a iniţiat proiectul privind majorarea salariilor demnitarilor. Vicepremierul susţine că Ponta discutase acest subiect inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ideea a aparținut Guvernului și lui Victor Ponta. Știu că premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizațiile demnitarilor, în contextul discuțiilor despre creșterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, ținând seama de principiul atragerii competenței și lupta împotriva corupției. Din cei 71 de demnitari care erau vizați de proiectul de ordonanță, au rămas la final 48, a declarat Oprea, într-un interviu acordat DCNews.

Reacţia lui Oprea vine după ce premierul Victor Ponta a anunţat joi seară că nu a fost de acord cu ordonanța adoptată în ședința de miercuri a Executivului. El a precizat, într-o intervenție la B1TV că va amâna ședința de săptămâna viitoare intrarea în vigoare a acesteia, astfel încât indemnizațiile demnitarilor să crească odată cu salariile celorlalți bugetari.

Ordonanța cu salariile demnitarilor, eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiți, dar odată cu legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis și Oprea în absența mea. Revin la decizia mea și miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile la președinte și prim ministrru decât odată cu bugetarii. Așa am fost informat ieri, cred că cel mai corect e să amânăm intrarea în vigoare și să amânăm până la creșterea salariilor bugetarilor, a afirmat Ponta.

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat de acord cu o astfel de majorare a salariilor demnitarilor, invocând situații în care miniștrii au salarii mai mici decât subalternii.

Am înţeles că există o intenţie a Guvernului de a creşte salariile miniştrilor. Mi se pare o intenţie înţeleaptă şi cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţiei. Până la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar trebuie să reflecte într-o măsură rezonabilă poziţia în stat. Ştiu că miniştrii sunt de multe ori în situaţia ca în propriul minister un număr mare de funcţionari să aibă o remuneraţie considerabil mai mare decât ministrul, lucru care nu poate fi o soluţie. De asemenea, cred că din raţiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această situaţie. – a declarat Klaus Iohannis, citat de AGERPRES

În total 48 de funcții de înalți demnitari sunt vizate de ordonanța dată miercuri de Guvern.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE