Home Politică PSD şi PNL îşi dau mâna. Front comun împotriva lui Cazanciuc

Sursa Foto: ziarulunirea.ro

PSD şi PNL au găsit în sfârşit un punct de vedere comun: debarcarea lui Robert Cazanciuc din fruntea ministerului Justiției. Acesta se pare că a enervat ambele partide, lucru, până la urmă, greu de realizat.

Pe de o parte, mai mulți lideri din PSD îi reproșează acestuia declarațiile din ultima perioadă în contextul începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta.

Toți i-au spus lui Victor Ponta că nu e în regulă cu Cazanciuc. Eu personal i-am cerut demisia. Și cred că după moțiunea de cenzură, premierul o să-l schimbe pe Cazanciuc, a afirmat senatorul PSD Daniel Savu, la Antena 3.

Principala supărare în PSD se referă la o declaraţie făcută sâmbătă de Ministrul Justiţiei, care l-a contrazis pe Victor Ponta legat de momentul începerii urmăririi penale pe numele său. Ponta susţinea că nu e o coincidenţă că a fost chemat la DNA în ziua în care liberalii depuneau moţiunea de cenzură. Cazanciuc a respins însă ipoteza premierului.

Procurorii categoric nu îşi fac planul de acţiune într-un dosar în funcţie de toate evenimentele zilnice. Pe de altă parte, ca magistraţi, ca oameni ai societăţii, ei sunt conectaţi la viaţa publică. Faptul că procurorii se pot autosesiza înseamnă că sunt conectaţi la viaţa publică. Faptul că judecătorii şi procurorii fac sesizări la CSM ori de câte ori sunt afirmaţii nepotrivite în spaţiul public, înseamnă că sunt conectaţi la viaţa publică, afirma Cazanciuc.

PNL cere, de asemenea, plecarea lui Cazanciuc. Supărarea lor este însă alta. Cazanciuc i-a acuzat, în calitatea sa de ministru, că liberalii folosesc un act de procedură al unui procuror pentru a cere demiterea guvernului. Mai mult, acesta i-a ameninţat cu dosare penale dacă organizează proteste de stradă în ziua moţiunii. 

Ca ministru al Justiţiei mi se pare inadmisibil şi contrar practicilor democratice constituţionale ca PNL să folosească un act de procedură al unui procuror pentru a cere demiterea unui guvern legitim şi a crea instabilitate politică majoră. Este împotriva tuturor angajamentelor asumate de România cu partenerii săi europeni şi transatlantici ca PNL să folosească justiţia pentru a-şi rezolva incapacitatea de a convinge populaţia şi membrii Parlamentului cu un program politic solid, coerent care să ajute România şi nicidecum să o întoarcă acolo unde se afla în anii 2009-2011. Atrag totodată atenţia liderilor PNL că organizarea de manifestări politice ilegale în scopul împiedicării exercitării puterii de către Parlament sau Guvern poate atrage răspunderea penală, se arată într-un comunicat de presă al lui Cazanciuc.

Ieşirea sa a fost taxată dur de liberali, care l-au acuzat de abuz şi i-au cerut demisia.

Este pentru mine o surpriză extrem de neplăcută ca un ministru al Justiției, un ministru care ar trebui să se preocupe de corupția din România, de Mecanismul de Cooperare și Verificare pe tema justiției, de situația erorilor judiciare din România, să se preocupe de lucruri care țin de competențele domniei sale, se apucă să scrie depeșe înfierând Opoziția, anunțându-ne cum ne face plângeri penale, cum nu avem dreptul să protestăm ca cetățeni ai României cu drepturile și libertățile noastre. Da, ar trebui să-și dea demisia, a afirmat copreședintele PNL, Alina Gorghiu

Încolţit din ambele tabere, Cazanciuc a declarat marţi că ia în calcul posibilitatea de a-și da demisia.

Nu mi-am pus problema demisiei până în momentul de faţă, dar dacă o singură voce, Savu şi Gorghiu cer demisia ministrului Justiţiei, cu siguranţă o să reflectez la acest lucru, să văd dacă mandatul meu de până acum a fost un mandat conform aşteptărilor sistemului, conform aşteptării clasei politice, conform aşteptărilor partenerilor externi. Nu mă aştept să pice Guvernul, evident, din păcate, trădarea face parte din viaţa de zi cu zi, a declarat Robert Cazanciuc.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE