Home Politică UPDATE: PNL anulează mitingul de vineri de la Parlament

Sursa Foto: Wikipedia

PNL a decis să anuleze mitingul programat pentru vineri, în zona Palatului Parlamentului, în ziua în care se va vota moţiunea de cenzură. Liberalii au luat această decizie deoarece se tem de apariţia unor manifestări violente, având în vedere că în acelaşi timp, pe latura cealaltă a clădirii va avea loc un miting al PSD.
PSD dorește să readucă ura și agresivitatea în stradă, la 25 de ani de la mineriada din 1990, pentru a muta atenția de la problemele de integritate ale Premierului Victor Ponta. Noi, liberalii, refuzăm să intrăm în logica PSD: nu ne dorim să întoarcem România în urmă cu 25 de ani. Societatea nu este dezbinată, așa cum încearcă dl Victor Ponta să creeze senzația. Există doar o singură România, cea a oamenilor cinstiți, care vor egalitate în fața legii.
Am decis, la propunerea președintelui de onoare al PNL, dl Mircea Ionescu Quintus, să renunțăm la organizarea lanțului uman în jurul Parlamentului, planificat pentru vineri. La inconștiență răspundem cu rațiune. În felul acesta, consider că mitingul PSD rămâne fără obiect: parazitarea protestului pașnic al PNL și crearea de violențe.
Acum, dl Victor Ponta poate să ne explice în liniște de ce nu vrea să demisioneze, deși este într-o situație complicată și ne pune pe noi toți într-o situație imposibilă, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.
Pe de altă parte, PNL e nemulţumit că Primăria Capitalei le-a alocat social democraţilor locul pe care îl doreau ei pentru protest, mai exact Parcul Izvor, anunţă surse politice citate de Antena 3.
Sunt sigur că așezarea celor două mitinguri în același loc și în același timp este o provocare. Dacă ar fi apărut probleme, sigur ar fi dat vina pe noi. Am propus să organizăm un alt miting pe care primarul Sorin Oprescu să îl aranjeze. Nu strada votează în Parlament, a declarat preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus.
La scurt timp de la anunţul PNL, Victor Ponta a reacţionat pe Facebook la decizia liberalilor.
Mă bucur că raţiunea până la urmă a câştigat şi PDL-PNL au înţeles că democraţia înseamnă reguli nu haos! Vineri moţiunea de cenzură trebuie dezbătută doar în Parlament şi nu pe stradă! Şi votul parlamentarilor trebuie să decidă fără alte presiuni, scrie Ponta.
Atât PSD, cât și PNL anunţaseră că vor organiza vineri mitinguri de amploare în zona Palatului Parlamentului, ambele manifestații fiind deja autorizate de Primăria Capitalei. Drept urmare, PNL urma să facă lanţul uman pe latura dinspre sediul SRI spre Calea 13 septembrie, în vreme ce susținătorii PSD ar fi urmat să se înâlnească pe latura cealaltă, pe trotuarul de la Parcul Izvor.  
Dezvăluirea a fost făcută de copreședintele liberalilor, Vasile Blaga, într-un interviu acordat Gândul. Acesta susține că deocamdată nu s-a ajuns la o înţelegere în privinţa numărului de participanţi, cele două tabere inistând să fie numeric egale. Liberalilor li se cere să reducă numărul de la 5.000 la 1.500, în vreme ce PSD-iştii spun că nu negociază mai puţin de 5.000.
Astăzi, surpriză la Primăria Generală a Capitalei 2 mitinguri, au venit şi pesediştii. Şi atunci apucă-te şi împarte în două cercul din jurul Parlamentului, pe partea dinspre Academie, cei care ne susţin pe noi şi proiectul nostru, pe partea cealaltă ei. Incredibil. Spre Parcul Izvor, PSD-ul, aşa a zis domnul Oprescu, şi noi pe partea cealaltă. Ăsta este Victor Ponta. Minte cum respiră. (…)  Pe de o parte ne ameninţă, pe de altă parte îşi trimite trupele să facă contramanifestaţie, a spus liderul liberal.
Blaga a adăugat că liberalii se aşteaptă la provocări din partea PSD-iştilor. „Vor încerca să ducă la îndeplinire visul domnului Ponta: bătaie în stradă. Ne aşteptăm la provocări”, a spus el.
Scandalul a izbucnit sâmbătă, când Blaga a anunțat că PNL pregătește un lanț uman în jurul Parlamentului pentru ziua în care se va vota moțiunea. Luni, premierul Victor Ponta i-a ameninţat cu plângeri penale pe liderii liberali dacă aceştia vor organiza mişcări de stradă. Ponta spunea că PSD ar putea scoate mai mulți oameni în stradă, dar nu îşi doreşte să facă acest lucru.

Eu cred că într-o democraţie lucrurile nu se tranşează în stradă prin forţă. Şi nu vreau să fim puşi în această situaţie. Am înţeles că ei aduc 1.000 de oameni, noi putem să aducem 10.000. Dacă ei pot să aducă 10.000, noi putem să aducem 100.000, dar cred că este cea mai mare greşeală pe care poate să facă România în acest moment. Şi fac un apel la ultimul dram de minte pe care sper că-l mai au domnul Blaga şi doamna Gorghiu să înţeleagă că nu poţi să dai foc unei ţări şi că ne vom adresa procurorului general al României cu sesizare penală pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de articolul 397, alineat 2 din Codul penal. Şi procurorul general, conform procedurii, ca şi la mine, îi declară suspecţi şi îi cercetează. Şi vedem atunci dacă le mai place să facă politică din Justiţie. Putem să facem acest lucru, sper să nu fie cazul, a declarat Victor Ponta.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE