Home Politică Putin se răzbună. A trimis la Bucureşti un ambasador rus care îi...

Noul ambasador rus la Bucureşti este Valeri Kuzmin, un diplomat care a lansat, de-a lungul timpului, mai multe atacuri la adresa României.

Valeri Kuzmin a fost numit pe 8 iunie în funcţie şi îl va înlocui pe Oleg Malghinov.

Noul trimis al Kremlinului la Bucureşti este cunoscut de români pentru mandatul pe care l-a avut, în perioada iulie 2007 – aprilie 2012, la ambasada Rusiei la Chişinău.

Din funcţia de ambasador al Federației Ruse la Chișinău a fost implicat în numeroase dispute publice.

“A susținut în timpul mandatului său diplomația separatistă de la Tiraspol spre iritarea autorităților de la Chișinău și a promovat ideea acordării unui statut special pentru regiunea separatistă. Kuzmin a condamnat în repetate rânduri istoriografia românească susținând teza ”jandarmului român” care a persecutat țăranii basarabeni, i-a prezentat pe români drept fasciști și a acuzat România că se implică în treburile interne ale Republicii Moldova” – scrie jurnalistul şi istoricul George Damian scrie, într-un articol publicat pe site-ul MoldNova.eu.

Cum răspunde Dacian Cioloş la ameninţările directe ale lui Vladimir Putin

În urmă cu câteva zile, Vladimir Putin a avertizat România şi Polonia că “s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse”, fiind iritat de amplasarea sistemului antirachetă american. Ruşii consideră că sunt direct vizaţi.

“Dacă ieri în acele zone din România oamenii nu ştiau pur şi simplu ce înseamnă să fie ţinte, atunci azi vor fi forţaţi să ia anumite măsuri pentru a-şi asigura securitatea”, a afirmat Putin la o conferinţă de presă în Atena, când se afla lângă premierul grec Alexis Tsipras.

Într-un interviu la postul francez de televiziune LCI, premierul Dacian Cioloş a încercat să răspundă la această ameninţare, lansând un mesaj de pace şi reiterează că scutul antirachetă de la Deveselu nu are un rol ofensiv, ci defensiv. Prim-ministrul tehnocrat le-a transmis ruşilor că România construieşte, alături de NATO, un sistem de apărare, mai ales după măsurile luate de Rusia în Ucraina.

“Pe mine asta mă nelinişteşte, faptul că există conflicte care destabilizează regiunea şi este normal să ne gândim cum ne putem apăra”, spune Cioloş.

În urmă cu câteva săptămâni, scutul antirachetă de la Deveselu a devenit operaţional şi a fost inaugurat chiar în prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE