Home Ştirile zilei RAR nu mai eliberează cărți de identitate pentru automobilele Volkswagen

Dealerii de mașini din România nu mai pot să își vândă mașinile Volkswagen pe care le au pe stoc după ce Registrul Auto Român a decis să nu mai elibereze carți de identitate pentru automobilele producătorului german. 300 de astfel de mașini sunt pe stocurile dealerilor.

Avem în circulație în România 105.000 mii de mașini ale grupului Volkswagen care au trecut ilegal testele de mediu. Dintre acestea 56.000 sunt automobile noi, iar 49.000 sunt second hand. Pe stocul dealerilor se mai află acum 300 de autoturisme care nu vor putea fi vândute pentru că Registrul Auto Român nu mai eliberează cărți de identitate pentru aceste mașini, a afirmat Iulian Matache

Potrivit ministrului Transporturilor mașinile sunt dotate și cu motorizări de 1,2 litri, 1,6 litri și 2 litri și vin de la toate patru mărci care aparțin grupului german: Volkswagen, Audi, Skoda și Seat.

Deocamdată Iulian Matache nu a explicat ce măsuri va lua statul român în privința acestor autovehicule dar a anunțat că săptămâna viitoare din Germania va veni un astfel de plan care se va aplica în toate statele afectate de falsificarea testelor de noxe de către Volkswagen.

Pe de altă parte, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a anunțat că în mod normal cumpărătorii romțni care au achiziționat mașini cu probleme nu vor fi puși să plătească nicio diferență la taxa de mediu.

Nu consider că este normal să se plătească iar taxa de mediu. Statul Român se va îndrepta împotriva producătorului german sau al reprezentantului Volkswagen în țara noastră. Vom vedea cum au fost falsificate testele și după ce vom afla ce norme de poluare au în mod real automobilele respective, vom vedea cum putem să recuperăm pierderile. Diferența de timbru va fi plătită de producătorul auto, nu de români, a declarat Grațiela Gavrilescu

Și Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului, spune că statul român ar trebui să dea în judecată Volkswagen pentru că, prin falsificarea testelor de poluare, la buget au fost strânși mai puțini bani din taxa de mediu.

Cred că statul român trebuie să acționeze, aşa cum fac și celelalte ţări, de exemplu Belgia s-a constituit parte civilă împotriva Volkswagen, în Spania guvernul a hotărât să penalizeze cu 1.000 de euro constructorul pentru fiecare maşină vândută, a arătat Călin Popescu Tăriceanu

În total, cinci milioane de maşini Volkswagen din toată lumea, inclusiv din țara noastră, vor fi rechemate în service.

De asemenea softul care a trucat testul de mediu a mai fost montat pe 2,1 milioane de mașini Audi, 1,2 milioane de autoturisme Skoda, 700 de mii de maşini Seat şi 1,8 milioane de autoutilitare produse de grupul german.

Până acum Statele Unite, Canada, Elveţia şi Spania au anunţat că opresc vânzarea noilor modele de mașini dotate cu softul care păcăleşte testele.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE