Home Social Răspunsul profesorului doctor Leon Dănăilă după ce a fost fotografiat în metrou,...

Sursa Foto: Facebook

Imaginea cu doctorul de geniu, profesorul neurochirurg Leon Dănăilă, călătorind cu metroul, spre casă, a devenit virală. Aproape 100.000 de români au apreciat-o, iar peste 75.000 de oameni au distribuit imaginea, fiind impresionaţi de simplitatea cu care somitatea medicală îşi trăieşte viaţa.

La câteva ore de la publicarea fotografiei realizate de Marilena Stancu şi distribuită pe Facebook de Academia Caţavencu, profesorul Dănăilă a reacţionat. O scrisoare semnată de renumitul medic a fost postată pe internet.

reteaua de stiri medicul neurochirurg leon danaila la metrou

Foto Marilena Stancu via Academia Caţavencu/Facebook

Doctorul dă detalii din viaţa sa privată şi spune că a avut un autoturism până anul trecut, când a renunţat la el pentru a face mai multă mişcare. Are 83 de ani şi, în drumul spre casă, face şi câteva cumpărături, fiind bucuros că, la această etate, se poate gospodări singur. În finalul scrisorii, medicul transmite un sentiment de regret pentru că, totuşi, înainte de a fi publicată imaginea, nu a fost cerut punctul său de vedere.

Citeşte şi: Mărturisirea doctorului Dănăilă. Nu a căutat averi, dar a tânjit în tăcere după o maşină cu şofer

Redăm intregal scrisoarea Prof. Dr. Leon Dănăilă:

“Am aflat astăzi că o fotografie în care sunt înfăţişat mergând cu metroul, în drum spre casă, a atras interesul ziariştilor şi utilizatorilor de internet. Vă mulţumesc pentru preocuparea faţă de persoana mea şi felul în care aleg să îmi folosesc timpul liber, cu toate că nu găsesc că o situaţie cât se poate normală este un subiect de ştire. Aş dori, totuşi, să fac următoarele precizări:

1. Folosesc metroul bucureştean, în primul rând,pentru că mi se pare esenţial să fac cât mai multă mişcare pentru întreţinerea sănătăţii. Drumul până la metrou şi de la staţia de destinaţie până acasă este o plăcere după multe ore de muncă şi, de asemenea, o excelentă metodă de a stimula şi întreţine sistemul muscular şi cardiovascular. Am avut un autoturism până anul trecut, dar am renunţat la el, tocmai pentru că, pe măsură ce înaintez în vârstă, simt nevoia să fac mai multă mişcare. Le recomand şi pacienţilor mei să lupte împotriva sedentarismului, pentru că nu poate fi decât în beneficiul lor. Poate că acesta este unul dintre motivele pentru care, la 83 de ani, sunt perfect capabil să îmi administrez singur treburile gospodăreşti. Micile cumpărături în drum spre casă fac şi ele parte din necesarul vieţii şi sunt recunoscător pentru faptul că mă pot ocupa singur de acest aspect şi chiar îmi face plăcere să fac asta.
2. Utilizarea eficientă a transportului în comun este parte din reperele mele pentru ceea ce înseamnă civilizaţie. Mai ales într-o capitală aglomerată, înseamnă mai puţine noxe, protejarea mediului înconjurător şi timp folosit cu folos. Este o temă la care sper că şi generaţiile următoare vor reflecta. Mă bucur să aflu că personalităţi importante din politică. atât din România cât şi din Vest înţeleg acest lucru. Unul dintre ei este prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, pe care îl puteți vedea în fotografie.
3. Sistemul medical românesc reprezintă o temă continuă de dezbatere şi există destule argumente de critică la adresa lui. Faptul că eu aleg să îmi protejez sănătatea şi îmi economisesc timpul alegând călătoria cu metroul nu este, însă, unul dintre ele.
4. Sunt perfect conştient că trăim într-o lume în care există oricând posibilitatea de a fi filmat şi fotografiat în situaţii dintre cele mai obişnuite din viaţă. Nu pot să spun că apreciez acest lucru foarte mult. Aş aprecia, însă, dacă, înainte ca o fotografie să fie interpretată, să i se ceară şi punctul de vedere celui fotografiat.
Vă mulţumesc,
Prof. Dr. Leon Dănăilă”

Scrisoarea a fost postată pe pagina de Facebook Leon Dănăilă Pagina Oficială, iar scrisoarea a fost ilustrată cu fotografie celebră: premierul britanic David Cameron, mergând cu metroul spre serviciu. Asocierea de imagini subliniază ideea că a călători cu metroul nu este nimic ieşit din comun, indiferent cine este călătorul şi ce funcţie are el. 

david cameron in metrou

Despre comentariul care a însoţit imaginea cu românul de geniu şi despre cum Leon Dănăilă se declară cel mai sărac medic din lume, iar pentru a tipări o carte a vrut să-şi vândă casa, citiţi aici:  Imaginea bunului-simţ în România. Un doctor de geniu, în călătoria sa obişnuită cu metroul

Citește și: Victorie URIAȘĂ pentru românca acuzată că și-a răpit propriul copil în Canada

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE