Home Ştirile zilei Război pe faţă la nivel înalt pentru salariile demnitarilor

Sursa Foto: paginadepolitica.ro

Președintele Klaus Iohannis intervine în războiul majorării salariilor demnitarilor și arată că a discutat de mai multe ori cu premierul pe această temă. Iohannis îl critică pe Victor Ponta pentru faptul că neagă orice implicare în această decizie.

În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la inițiativa acestuia. Subscriu ideii că remunerația demnitarilor trebuie să reflecte importanța lor în stat și că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonați. Aceasta este o chestiune de principiu.
Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul își propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerență a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcțional. – a scris Klaus Iohannis pe Facebook

Declarațiile președintelui vin după ce premierul Victor Ponta a arătat că ordonanța de majorare nu va trece și că el nu a vorbit cu șeful statului pe această temă. Șeful Guvernului a explicat Iohannnis s-a sfătuit doar cu Gabriel Oprea.

Gabriel Oprea a fost un om serios, a vorbit cu cineva, a stabilit ceva și vrea să se țină de cuvânt. Din păcate nu a vorbit cu cine trebuie, mărim salariile la demnitari când vom mări salariile tuturor bugetarilor. Oprea m-a informat și i-am spus că nu e momentul. – a declarat Victor Ponta

A fost răspunsul șefului Guvernului după ce Gabriel Oprea a susținut că Victor Ponta este cel care a iniţiat proiectul privind majorarea salariilor demnitarilor. Vicepremierul arată, într-un interviu, că Ponta discutase acest subiect inclusiv cu preşedintele Klaus Iohannis.

Ideea a aparținut Guvernului și lui Victor Ponta. Știu că premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizațiile demnitarilor, în contextul discuțiilor despre creșterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, ținând seama de principiul atragerii competenței și lupta împotriva corupției. Din cei 71 de demnitari care erau vizați de proiectul de ordonanță, au rămas la final 48, a declarat Oprea, într-un interviu acordat DCNews.

Oprea dă de înţeles că rezervele premierului legate de această ordonanţă ţin de fapt de relaţia lui cu Iohannis. Ponta s-ar fi temut că preşedintele se va opune majorării salariilor, ceea ce ar fi dat prost în ochii opiniei publice.

Miniștrii Muncii, Finanțelor și Justiției au susținut această ordonanță, iar poziția lor se regăsește în stenogramele ședinței de guvern. Miercuri dimineața, când a venit la guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanța, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că șeful statului își va arăta susținerea față de adoptarea actului normativ. Președintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut așa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanței. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de față cu ceilalți miniștri să trecem ordonanța, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de președinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susținere – iar în acest caz ordonanța nu-și producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanțe, este dreptul său și decizia sa ca prim-ministru. 

Totul a început după ce premierul Victor Ponta a susţinut joi seară că nu a fost de acord cu ordonanța care prevede majorarea salariilor demnitarilor , adoptată în ședința de miercuri a Executivului, condusă de premierul interimar Gabriel Oprea. El a precizat, într-o intervenție la B1TV că va amâna ședința de săptămâna viitoare intrarea în vigoare a acesteia, astfel încât indemnizațiile demnitarilor să crească odată cu salariile celorlalți bugetari.

Ordonanța cu salariile demnitarilor, eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiți, dar odată cu legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis și Oprea în absența mea. Revin la decizia mea și miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile la președinte și prim ministrru decât odată cu bugetarii. Așa am fost informat ieri, cred că cel mai corect e să amânăm intrarea în vigoare și să amânăm până la creșterea salariilor bugetarilor, a afirmat Ponta.

Potrivit ordonanței, Klaus Iohannis, Victor Ponta, Livia Stanciu, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea ar urma să aibă un salariu brut de 21.540 de lei. După plata tuturor taxelor şi impozitelor, în conturile lor vor intra lunar aproximativ 15.100 de lei, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Indemnizaţia vicepremierului Gabriel Oprea va creşte la 20.000 brut, adică acesta va încasa 14.024 net. În ceea ce îi priveşte pe miniştri şi pe şefii serviciilor, aceştia vor primi lunar 13.365 net, sumă care corespunde unui salariu brut de 19.055 lei.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE