Home Social Peste 100 de elevi, eliminaţi după cea mai mare fraudă la Bacalaureat

Peste 100 de elevi care au susţinut examenul de Bacalaureat la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei, județul Bihor au fost eliminaţi din concurs, au anunţat oficialii Ministerului Educaţiei.

Acuzațiile de fraudă au apărut în urma unei sesizări privind existenţa unor asemănări între 42 de lucrări la matematică care proveneau din centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei. Sesizarea a fost făcută de o profesoară din Timiș, județul în care au fost corectate lucrările venite de la Bihor.

Înregistrările video au arătat că în 10 din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba, profesorii asistenţi le-au permis permiţând candidaţilor să comunice între ei şi copieze, fie de pe fiţuici, fie unul de la celălalt. Fapt confirmat și de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Se vede din imagini cum se plimbă printre elevi o foaie cu rezolvările, asta cu acordul profesorilor. Nu ne putem explica cum profesorii au creat această situație, asta în ciuda faptului că erau filmați. Probabil că s-au gândit că nu verifică nimeni imaginile. Dar nu s-au gândit că lucrările aproape identice vor da de bănuit. S-a pus și problema repetării examenului, însă n-ar fi corect pentru ceilalți elevi care n-au trișat. – a declarat Sorin Cîmpeanu, citat de Evenimentul Zilei.

Ministrul Educaţiei a sesizat Parchetul în acest caz şi a dispus trimiterea Corpului de Control la unitatea şcolară din Bihor. De asemenea, Comisia Naţională de Bacalaureat dispus constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenţi din sălile în care examenul a fost fraudat, dar şi a preşedintelui, vicepreşedintelui şi membrilor comisiei.

Elevii eliminați din examen nu vor avea dreptul să mai susțină Bacalaureatul timp de două sesiuni, iar când o vor face vor fi obligați să reia toate probele integral.

Profesorii implicaţi în fraudă riscă până la desfacerea contractului de muncă, pe lângă sancţiunile penale. La Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei au susţinut examenul de bacalaureat elevii respectivului colegiu, dar şi elevii Colegiului Naţional „Avram Iancu”. La proba pentru care există suspiciuni de fraudă au fost prezenţi 255 de candidaţi din totalul celor 265 înscrişi. În cele 10 săli în care nu a fost respectată întocmai metodologia de examen au susţinut proba de matematică un număr de 152 de elevi, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

La nivel național, 303 absolvenți de liceu au fost eliminați de la Bacalaureat în această sesiune.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE