Home Social Primarul român care se crede Tsipras. Pentru ce îi cheamă pe oameni...

ALEGERI PARLAMENTARE 2016
Sursa Foto: voceatransilvaniei.ro

Modelul referendumului grecesc este copiat de un primar dintr-o comună din județul Satu Mare, care vrea să organizeze un scrutin în care să întrebe oamenii dacă sunt de acord ca primăria să facă un împrumut.

Este vorba despre primarul comunei Călinești-Oaș, Gheorghe Copil, care încearcă în acest fel să iasă din impasul în care se află după ce Ministerul Agriculturii a blocat conturile primăriei pentru o datorie de 11 milioane de lei.

Însă primarul mai are de trecut un hop până la referendum. Trebuia să găsească bani pentru organizarea scrutinului, ceea ce în situația dată pare a fi extrem de complicat, deoarece primăria nu are acces la nicun ban.

A găsit totuși întrebarea la care oamenii din comună să răspundă cu DA sau NU: Sunteţi de acord să se contracteze un împrumut în suma de 11.000.000 lei, pe o durată de 20 ani de către comuna Călineşti Oaş?

Situația în care a ajuns comuna se datorează însă tot primarului care a făcut niște decontări ilegale făcute pe un proiect cu finanțare europeană, după cum spune viceprimarul din Călineşti Oaş.

Situaţia în care se găseşte comuna astăzi, se datorează unei declaraţii date pe propria răspundere de către primarul comunei Călineşti Oaş, în anul 2008, la proiectul European, măsura 322, “ Alimentare cu apă, canalizare, asfaltare, drumuri şi înfiinţare grădiniţă cu program normal în comuna Călineşti Oaş, judeţul Satu Mare ”. Din declaraţia pe propria răspundere a primarului, Direcţia Control şi Antifraudă, a constatat următoarele incompatibilitati: neadevarată, nu corespunde realităţii, falsă, mincinoasă, documente incomplete, expirate, inexact – a declarat viceprimarul Dinu Birtoc, citat de Vocea Transilvaniei

Drept pentru care comuna Călineşti Oaş a fost executată silit cu suma de 2,5 milioane de euro. Banii nu pot fi recuperați din bugetul comunei, iar contractarea unui împrumut de 11.000.000 lei este singura soluție găsită de primar.

În tot acest timp situația în comună a devenit destul de tragică. Oamenii nu au lumină pe străzi, iar gunoiul nu va mai fi ridicat.

În data de 07.07.2015 s-au împlinit trei luni de când angajaţii primăriei Călineşti Oaş nu şi-au primit salariile. Cetăţenii comunei sunt in beznă, fără iluminat public. Începând cu data de 01.08.2015, firma de salubrizare ne-a informat că nu ne va ridica gunoiul din cauza neachitării facturilor restante pe lunile februarie, martie, aprilie, mai, iunie, iulie – a mai explicat viceprimarul.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE