Home Opinii Reţeta “Piaţa Universităţii”. În 2012 a răsturnat Guvernul Boc. Ce efecte are...

Sursa Foto: Facebook

Un premier care nu vrea să demisioneze. Un Parchet care răspândeşte frică în rândul polticienilor. Un preşedinte care vorbeşte puţin şi, până acum, face la fel de puţine lucruri. Şi o mare adunare politică feroce. Politicieni răniţi şi politicieni care şi-au aşteptat rândul să iasă în faţă. Acum ei ştiu că e momentul lor.

Până acum, marele PNL, noul PNL atacă de pe scaun. De pe locul de la partid, citind din foaie, privind fix în camerele de filmare. Pe tonuri ascuţite, folosind deseori şablonuri. Ei sunt Opoziţia de azi şi, posibil, Puterea de mâine.

Fără a avea un mare suport electoral, venind din umbra obscură a personajului denigrat Traian Băsescu, PMP-iştii ştiu puţine şi aplică ceea ce au trăit liderii lor pe propria lor piele. Aplică reţeta “Piaţa Univerităţii”. Câteva sute de oameni vor să dea tonul şi să arate că “tratamentul” din 2012 are efecte “adverse” (n.r.: a se înţelege – “advers” este rădăcina cuvântului “adversar”). Că pur şi simplu are efecte. Că dacă o stradă fierbe, se creează senzaţia că toată România se revoltă. Pentru că ce e în stradă e mai aproape de oameni, de viaţa lor. Se trăieşte.

Ce efecte va avea în 2015 reţeta “Piaţa Universităţii”? Vom vedea. Oricum, e clar, Guvernul de astăzi e ca oală sub presiune. Şi mai trebuie remarcate câteva lucruri. Miza de astăzi e diferită. Războiul e mai murdar şi pune în joc Libertatea.

Sub rezerva subiectivismului evident, e interesantă declaraţia europarlamentarului PSD Ioan Mircea Paşcu. Fără să spună voalat, sugerează că operaţiunea demonstraţiilor de stradă provoacă presiune cu un scop clar. Răsturnarea executivului.

Organizarea “demonstraţiilor” care cer demisia premierului dovedeşte indirect absenţa altor mijloace de a-l elimina din joc; se pune presiune pentru a-l face să cedeze în faţa solicitării de a-şi prezenta demisia. Dacă te vreau mort şi nu te pot omorî, fac tot ce pot să te determin să te sinucizi! Mi-e teamă că cineva a iniţiat un joc în care a planificat doar primele două, trei mutări, bazându-se pe speranţa că cealaltă parte se va pierde cu firea şi va ceda … Ori, se dovedeşte că acest calcul a fost simplist, ceea ce va face necesară fie ridicarea mizei, fie căutarea unei ieşiri cât mai puţin costisitoare…” a afirmat Paşcu într-o postare pe pagina sa de socializare, citat de AGERPRES.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook: