Home Ştirile zilei Reuters: S-a deschis calea unui confruntări directe Rusia – Turcia. Vezi cum...

Sursa Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Acţiunea Rusiei în Siria este deja în cea de-a şaptea zi. Însă, în timp ce atacul Rusiei se apropie de capitalei Siriei, Damasc, voci oficiale din NATO, SUA şi Turcia aduc acuzaţii extrem de grave.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, avertizează Rusia că a trimis efective terestre în Siria, însă acuzaţiile sunt respinde de înalţii oficiali militari ruşi. Moscova susţine în continuare că se limitează la “raiduri aeriene”.

Conflictul pare că a escaldat mai ales după ce Turcia a anunţat că un avion de luptă rusesc a violat spațiul aerian al ţării şi duminică, după ce un episod asemănător a avut loc şi în ziua de sâmbătă.

Ankara a amenințat că “va răspunde” dacă va fi provocată din nou, iar agenţia internaţională Reuters notează că astfel a fost deschisă perspectiva unei confruntări directe între inamici, prima de după perioada Războiului Rece, conform AGERPRES.

Luni după-amiază, ministrul Apărării din Rusia a recunoscut că avionul de luptă rusesc a intrat în spaţiul aerian turcesc, dar a susţinut că nu este vorba despre un complot, ci a pilotul a fost nevoit să facă asta, întâmpinând probleme din cauza vremii nefavorabile.

“Un avion militar rus Su-30 a intrat timp de câteva secunde în spațiul aerian turc, în cursul unei manevre, în timp ce se întorcea pe aerodromul său. Acest incident a fost cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile în această zonă. Nu trebuie văzut în asta vreun complot”, a declarat generalul Igor Konașenkov.

Ministrul rus la Ankara a fost din nou convocat în faţa autorităţilor turce. De altfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat din nou marţi încălcările spaţiului aerian al Turciei. A declarat că “nu arată ca un accident”, după ce avertizase deja că aşa ceva este “inacceptabil”.

O reacţie vehementă a avut-o şi  secretarul de stat american John Kerry, care a spus ca “avioanele de lupta ruseşti riscă să fie doborâte, drept represalii”.

Specialişti internaţionali se tem că acest conflict ar putea să nu mai poată fi rezolvat pe cale diplomatică, dacă va continua să se repete. Însă, nu la fel e sumbră pare a fi şi perspectiva oficialilor ruşi.

La fiecare 24 de ore, pe site-ul oficial al ministerului Apărării din Rusia au fost postate imagini cu bombardamentul aerian.

Uneori aceste filmuleţe, care au menirea de a arăta că ruşii reuşesc să lichideze o parte din teroriştii Statului Islamic, sunt precedate de comunicate de presă cu fotografii care arată cum sunt pregătite avionale de luptă.

Imaginile atacului de luni, 5 octombrie 2015, Sursa video: Ministerul Apărării din Rusia via Youtube

Rusia face paradă cu aceste imagini şi se laudă că doar în ultimele 24 de ore au reuşit să doboare 10 ţinte teroriste. Moscova anunţă că a distrus din nou posturi de comandă a combatanţilor din ISIS, dar şi depozite de muniţie, precum şi armamement greu: vehicule blindate şi tancuri.

Moscova afirmă că loviturile vizează doar gruparea Statul Islamic, dar Ankara și aliații săi occidentali acuză că își concentrează atacurile asupra forțelor siriene moderate, rebeli antrenaţi să lupte cu terorişii şi, în acelaşi timp, opozanţi ai regimului Bashar al-Assad

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE