Home Extern Revoltă în lumea întreagă după ce o beizadea a scumpit un medicament...

Sursa Foto: Martin Shkreli via Twitter

Un val de revoltă a izbucnit în lumea întreagă după ce fostul șef al unui fond de investiții, în vârstă de 32 de ani, a cumpărat de la o companie farmaceutică drepturile de producție a unui medicament și a crescut prețul de vânzare al acestuia de la 13,50 la 750 de dolari.

Decizia a dus la o reacție vehementă a medicilor din Statele Unite, care au subliniat faptul că acum, costul unui tratament poate ajunge la sute de mii de dolari.

Medicamentul, denumit Daraprim, este folosit de peste 60 de ani în tratarea bolilor infecționase, inclusiv HIV. Cunoscut generic sub numele de pirimetamina, este prescris în special în cazul toxoplasmozei, o infecție parazitară care poate pune în pericol viața copiilor născuți din mame seropozitive sau a persoanelor cu sistem imunitar extrem de scăzut, inclusiv a celor care suferă de cancer.

Drepturile asupra produsului au fost cumpărate în august de Turing Pharmaceuticals, o firmă condusă de un fost șef al unui fond de investiții, Martin Shkreli.

Acesta susține însă că medicamentul este extrem de rar folosit, astfel impactul asupra sistemului de sănătate este redus, iar banii câștigați prin scumpirea acestuia vor fi folosiți pentru cercetare, în scopul obținerii unui produs și mai bun.

Nu suntem o companie lacomă care încercăm să jupuim pacienții, pur și simplu încercăm să ne menținem în această afacere, a afirmat Shkreli.

Dar acesta nu este primul scandal în care tânărul de 32 de ani este implicat, în Statele Unite. Shkreli a înființat MSMB Capital, un fond care susținea că autoritățile nu trebuie să aprobe medicamente pentru care stocurile nu sunt suficiente.

În 2011, Shkreli a înființat compania Retrophin, care de asemenea achiziționa drepturile asupra unor medicamente, după care creștea prețul acestora. Investiția sa s-a încheiat prost pentru el, ceilalți reprezentanți ai companiei acuzându-l că o folosea pentru a păcăli investitorii care apelau la el.

New York Times scrie că ingineria de a achiziționa medicamente pentru a le vinde ulterior mai scump nu e o noutate În vreme ce toată lumea medicală se concentrează asupra prețurilor pentru tratamentele noi folosite în combaterea cencerului sau hepatitei C, medicamentele generice se scumpesc de la o zi la alta. Iar șmecheria est aceeași: persoane cu bani cumpără drepturile de producție pentru substanțe vechi, le schimbă marca și le transformă într-un alt medicament, prezentat ca o soluție revoluționară pentru tratarea bolilor.

Cycloserine, un medicament folosit pentru combaterea tuberculozei rezistente la cele mai multe substanțe, s-a scumpit de la 500 de dolar la 10.800 de dolari pentru o tabletă de 30 de comprimate. În spatele afacerii stă compania Rodelis Therapeutics, ai cărei reprezentanți au susținut că trebuie să facă investiții pentru ca medicamentul să rămână viabil.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE