Home Social REVOLTĂTOR! Doi părinţi şi-au pierdut fetiţa imediat după naştere, din cauza unui...

Sursa Foto: Facebook

Doi tineri părinţi şi-au pierdut fetiţa, care suferea de o malformaţie, pentru că medicii nu au intrat imediat după naştere cu ea în sala de operaţii. Medicul cu care familia stabilise că va face operaţia nu a fost lăsat să intervină chirurgical, pentru că managerul Spitalului Judeţean Cluj a aflat că acesta nu are licenţă pentru a opera copii, deşi a făcut asta cel puţin în ultimii zece ani, fiind de altfel un medic renumit pentru vieţile salvate. Managerul nu a vrut să comită şi el o posibilă infracţiune şi a preferat să transfere bebeluşul. Voia să-l trimită cu elicopterul SMURD la Bucureşti, dar aparatul de zbor era la acel moment ocupat cu o altă misiune. A doua opţiune a fost de a face transferul cu ambulanţa la secţia de Chirurgie Pediatrică a Spitalului Judeţean. Însă, Sara Maria, născută prematur, nu a putut rezista atât de mult.

Povestea este complicată, iar pe lângă drama părinţilor, cărora le-a murit copilului înainte de a se încerca o salvare, este şi un scandal monstru între medici şi managerul de la Spitalul Judeţean Cluj. Mai jos vom descrie cronologic ce s-a întâmplat în acest caz, pentru a fi mai uşor de înţeles.

1 iulie 2015. Cătălina şi Dănuţ Şendroiu trăiesc cea mai importantă zi din viaţa lor. Vor deveni părinţi. Sunt din judeţul Gorj, dar au venit la Cluj-Napoca pentru că e centru Universitar, pentru că au mai pierdut un copil şi ştiu că fetiţa care trebuie să vină pe lume are o malformaţie care trebuie operată imediat după naştere.

Cătălina a intrat în sala de  naşteri la Spitalul Judeţean. Sara Maria s-a născut prematur, la 7 luni şi două săptămâni. Aşa cum ştiau, medicii constatau la naştere că “mușchiul diafragmatic nu s-a dezvoltat corect, iar stomăcelul i s-a urcat în cavitatea toracică, apăsând un plămân”, cum le-a spus tatăl pruncului, Dănuţ Şendroiu, jurnaliştilor de la Ziar de Cluj.

Ce a urmat a fost un adevărat joc cu moartea. Tatăl disperat a mers la managerul Spitalului Judeţean Cluj, Petru Şuşcă, să-l implore să-i dea voie medicului care a urmărit sarcina, şi cu care discutase că va face operaţia, să încerce să-i saleveze viaţa fiicei lui. Dar managerul i-a prezentat ce se întâmplă în spital. Doctorul Constantin Ciuce, şeful Clinici Chirurgie I, nu are licenţă pentru a opera bebeluşi. Iar managerul a considerat că dacă merge mai departe şi dă voie familie să lase pruncul pe mâna unui doctor fără licenţă, dar cu mulţi ani de experienţă, intră şi el în ilegalitate.

“Noi am ajuns la profesorul Ciuce la recomandarea a trei medici ginecologi, nu am venit de capul nostru la Cluj, suntem din Târgu-Jiu. Știu că medicii nu sunt vraci, profesorul Ciuce și medicii neonatologi mi-au explicat foarte amănunțit că sunt șanse mici ca fetița noastră să supraviețuiască până la o eventuală intervenție. Ce nu am înțeles este încăpățânarea și cerbicia managerului Șușcă de a-mi interzice mie, ca părinte, să-mi încredințez copilul în grija unor medici care au avut rezultate atât de bune în tratarea unor copii cu aceeași suferință ca cea a fetiței mele. Trebuia mutat doar un incubator în Chirurgie I, așa cum s-a făcut de atîtea ori și copiii au fost salvați, după operație s-ar fi întors fetița la Neonatologie. L-am întrebat pe Șușcă, aproape plângând: „cum se poate să aibă ghinion doar copilul meu să nu fie operat de Ciuce pentru că aţi descoperit că este ilegal?” –  a spus Dănuţ Şendroiu, conform sursei menţionate mai sus.

S-ar fi scurs câteva ore de la naştere până când managerul a luat decizia de a chema o ambulanţă pentru a trimite bebeluşul la operaţie pe secţia de Chirurgie Pediatrică. Până la acea decizie, managerul a chemat un eclicopter SMURD, pentru transfer la Bucureşti, dar nu a ajuns pentru că ar fi fost o altă misiune aeriană în acel moment. Astfel, fetiţa nou-născută nu a avut nicio şansă la salvare. A intrat în stop cardio-respirator în timp ce era transferată cu ambulanţa la secţia de Chirurgie Pediatrică. Iată o parte dintre motivele managerului Petru Şuşcă pentru care a interzis operaţia pe care familia o planificase cu doctorul Ciuce.

“Secţia de Chirurgie I este o secţie de chirurgie pentru adulţi, având dotările necesare unei astfel de sectii şi nu dispune de logistica unei secţii de chirurgie pediatrică: salon cu paturi specifice, alimentaţie pentru sugari şi copii, aparatura specifică, personal specializat în îngrijiri pediatrice, deci nu sunt îndeplinite condiţiile de organizare structurală prevăzute în mod expres şi detaliat de Ordinul nr. 914/2006 al ministerului Sănătăţii” – se arată în răspunsul managerului pentru Ziar de Cluj.

Doctorul Constantin Ciuce a avut reacţie publică sâmbătă dimineaţă, 4 iulie, când a intervenit prin telefon la Antena 3. A dezvăluit că este în proces cu managerul pe care doctorul il numeşte “un economist”

“Domnul economist Şuscă a ajuns să descopere acum o ilegalitate pe care eu o practic de 20 de ani. Timp în care eu am operat copii. E falsă acuzaţia că nu am operat copii atât de mici. De un  an de zile suntem în situaţie conflictuală, suntem într-un proces administrativ, iar eu am depus o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva lui.

O şansă i se putea oferi (n.r.: fetiţei), iar şansa sau lipsa de şansă, din motive birocratice sau administrative, i-a fost refuzată, aceasta poate fi acuzată. Ca medic sunt obligat profesional, moral ca atunci când un om are nevoie de ajutorul meu să i-l ofer” – a mărturisit doctorul Constantin Ciuce la A3.

Şeful Clinicii de Chirurgie I a anunţat că luni după-amiaza va face o conferinţă de presă în care va dezvălui ce se întâmplă în Spitalul Judeţean Cluj. În apărarea doctorului Ciuce a sărit şi Raed Arafat, cu un mesaj tranşant, diferit faţă de reacţiile lui obişnuite marcate de rezervă.

“Să fim foarte clari, nu trebuia să zboare niciun elicopter către Cluj, profesorul Ciuce este un chirurg excepțional. Un om dedicat care și-a întrerupt nu odată concediile ca să opereze copii la solicitarea expresă a unor colegi medici sau a unor părinți disperați. Parcă am înnebunit toți în țara asta! Am ajuns să cerem hârtii unor oameni care operează de 10 ani și care și-au dovedit valoarea prin rezultate de excepție” – a spus Raed Arafat, cel care coordonează şi misiunile de salvare aeriană.

Din păcate, în acest scandal a căzut victimă un bebeluş nevinovat. Părinţii care şi-au luat pruncul mort acasă spun că încă nu sunt hotărâţi ce o să facă. Îşi vor înmormânta copilul şi, ulterior, vor decide dacă vor face plângeri penale. Ministerul Sănătăţii ar fi început o anchetă în acest caz.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE