Home Economic Revoluţia fiscală: Angajatul, COPLEŞIT de contribuţii sociale. Proiectul prin care eşti nevoit...

Guvernul a pregătit un plan revoluţionar de modificare a platei contribuţiilor sociale. Pe de o parte, vrea să uşureze angajatorul de plata taxelor, dar mută întreaga responsabilitate în sarcina angajatului, care va trebui să îşi plătească singur contribuţiile sociale care echivalează cu aproape jumătate din venit.

Ordonanţa care ar trebui să modifice Codul Fiscal este ca o armă cu două tăişuri, unde riscurile sunt extrem de mari, iar beneficiile teoretice, de pe hârtie, devin extrem de puţin viabile, în condiţiile în care modificarea legii va crea o prăpastie între angajat şi angajator.

Conform Ziarului Financiar, ediţia online, contribuţiile de asigurări sociale (CAS) vor fi dublate, de la 10,5%, la 21,7% . Acelaşi lucru se va întâmpla şi pentru cotele pentru sănătate, care vor creşte de la 5,5%, la 8,9%.

În acest moment,  contribuţia pentru asigurările sociale este de 10,5% din salariul brut, la angajat, şi 15,8% din fondul de salarii la angajator este de 15.8%. Asta înseamnă un total de 25,8%.

Teoretic, cel mai puternic afectaţi de aceste modificări, dacă vor intra în vigoare, vor fi Persoanele Fizice Autorizate (PFA) și profesiile libere (jurnalişti, avocaţi, notari etc). În cazul lor, proiectul de ordonanţă nu prevede nicio modalitate de a recupera din povara achitării acestor contribuţii. Practic, aceste persoane vor fi obligate să plătească contribuţii cu valoare dublă. Efectul este unul de-a dreptul parşiv. În acelaşi timp, statul acceptă, de pildă, venituri încasate pe contract de drepturi de autor, dar nu înregistrează persoana respectivă ca având statut de angajat, în schimb împovărează cu taxe duble.

În privinţa românilor angajaţi cu contract individual de muncă, efectul poate fi unul de boomerang. Pe de o parte, scapă angajatorul de plata contribuţiilor, dar îl obligă să mărească salariul brut al angajatului, pentru ca acesta să îşi poată plăti singur contribuţiile.

Proiectul articolului IV modificat din Codul Fiscal prevede ca angajatorul să mărească salariul brut lunar cu 21%, astfel încât, după plata taxelor, angajatul să poată să păstreze acelaşi venit net. Cota de majorare cu 21% este valabilă pentru cei cu salarii brute lunare mai mici sau egale cu 5 câştiguri salariale medii brute pe economie. În 2016, salariul mediu brut este de 2.681 de lei. În schimb, cei care au salarii brute mai mari decât cele 5 câştiguri salariale medii pe economie, ar trebui să primească în plus, în fiecare lună, 2.815 lei, sumă considerată egală cu ceea ce contribuia angajatorul lunar pentru plata contribuţiilor pentru fiecare angajat cu acel venit.

Efectul de boomerang vine tocmai din aceste prevederi. Oficial, dacă angajatul refuză să majoreze salariile este amendat de către organul fiscal cu dublul sumei constatate în minus la bugetul de stat. Aceste prevederi sunt valabile atât pentru angajatorul de stat, cât şi cel privat, fiind pentru prima oară când o lege ar interveni în mediul privat cu impuneri atât de brutale şi directe.

Potrivit proiectului, pentru condiţii deosebite de muncă, contribuţiile rămân în sarcina angajatorului, iar valoarea CAS va fi de 4,2%, în timp ce pentru condiţii speciale de muncă CAS plătit de angajat va fi de 8,2%, iar pentru şomaj, de 0,8%.

Se lasă astfel deschisă poarta privind reduceri de personal, în cazul în care anagatorul nu îşi va permite să mărească salariile. Iar, în definitiv, o restructurare de personal poate “îngropa” afacerea.

După publicarea în presă a proiectului, realizat, se pare, de un secretar de stat din Ministerul de Finanţe, Anca Dragu Paliu neagă că se pregătesc astfel de “revoluţii” în sistemul de fiscalitate.

“Încă de la început, Ministerul Finanțelor a venit în sprijinul contribuabililor și a mediului de afaceri și are în vedere să continue această politică până la finalul anului. Ministerul Finanțelor Publice nu are în vedere o creștere a contribuțiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activități independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creștere a taxării” – se arată într-un comunicat de presă.

Ministrul Finanţelor susţine că nu ştia despre proiectul realizat de subalternii săi şi care se află deja în dezbatere publică. Dragu Paliu afirmă în spaţiu public că nu va fi de acord cu astfel de modificări, ci dimpotrivă urmărește simplificarea și stimularea investițiilor prin măsuri fiscale, nicidecum majorarea taxelor și impozitelor.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE