Home Economic Români trimiși ILEGAL în Biroul de Credite. Mai multe bănci cunoscute au...

lista datornicilor, biroul de credite
Sursa Foto: enational.ro

Mai multe bănci și instituții financiar nebancare au fost amendate, în ultimele două luni, pentru că au raportat ilegal datorii ale unor clienți către Biroul de Credite.

Investigația a fost realizată de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, fie din oficiu, fie pe baza plângerilor şi sesizărilor primite.

Astfel, Unicredit Consumer Financing IFN și  Essy Asset Management au primit cele mai mari amenzi, în valoare de 25.000 de lei fiecare.

Cele două societăți sunt acuzate că au transmis date negative ale mai multor persoane fizice la Biroul de Credit, fără să facă dovada realizării informării prealabile a acestora.

De asemenea, aceste date au fost transmise fără respectarea termenul de 30 de zile de la data scadenței, așa cum prevede legea.

O sancțiune asemănătoare, pentru aceleași nereguli, a primit și Credit Europe Bank SA, care a fost amendată cu 23.000 de lei.

Au fost penalizate cu câte 20.000 de lei SC Bancpost SA și Garanti Bank S.A., în vreme ce Unicredit Bank SA va trebui să plătească 9.000 de lei.

Amenzi mai mici, de 7.000, respectiv 5.000 de lei, au primit ERB Retail Services IFN S.A și Simplu Credit IFN SA. Acestea sunt acuzate, în plus, că au refuzat ștergerea datelor negative transmise la Biroul de Credit, la cererea persoanelor afectate.

Conform legii, la Biroul de Credite sunt raportate informaţii referitoare la persoanele fizice care au contractat credite (inclusiv intârzieri la plata ratelor scadente mai mari de 30 de zile calendaristice).

Cei care sunt incluși în Biroul de Credite nu mai pot contracta împrumuturi timp de 4 ani.

Românii care vor să verifice dacă sunt pe această “listă neagră” trebuie să trimită o cerere care sa contina datele de identificare (nume, adresa, cod numeric personal), sa fie datată şi semnată olograf (scanata daca se trimite prin e-mail).

Puteţi trimite această cerere la S.C. Biroul de Credit S.A, pe adresa: Strada Sfânta Vineri nr.29, sector 3, Bucureşti, România, sau la adresa de email situatie@birouldecredit.ro

Un formular de cerere este disponibil pe site-ul Biroului de credit. 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE