Home Economic Guvernul vrea un nou acord cu FMI

Sursa Foto: adevarulfinanciar.ro

România va solicita în mod oficial încheierea unui nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internațional, în cursul acestui an.

Potrivit ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, negocierile se vor concentra mai degrabă pe implementarea reformelor structurale decât pe deficitul bugetar.

Ministrul Finanțelor a explicat, de altfel, că deficitul bugetar nu mai reprezintă o problemă pentru țara noastră. Potrivit lui Teodorovici, deficitul bugetar preconizat pentru 2016 este de 2,1% din PIB, dacă nu sunt luate în calcul majorările de salarii planificate în sectorul public. Iar dacă sunt incluse și aceste majorări, deficitul bugetar va fi mai mic de 3%, a arătat Eugen Teodorovici.

Cu siguranță vom solicita în mod oficial FMI, în cursul acestui an, să demarăm negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate fi încheiat și fără participarea Comisiei Europene, acestea sunt acorduri diferite, a declarat ministrul Finanțelor

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că un nou acord cu instituţiile financiare internaţionale ar fi bun pentru România într-o “regiune tulburată”, în care doar ţara noastră merge foarte bine.

Guvernul nu mai are de dat niciun dolar către FMI, nu avem nevoie de niciun dolar de împrumutat de la FMI, dar un acord cu instituţiile financiare internaţionale într-o regiune atât de tulburată, în care doar România merge foarte bine, e mai degrabă bun. Nu ne trebuie linie de finanţare. Ar fi un acord, evident preventiv, pentru cine ştie ce o veni în Europa sau în lume, vreo criză financiară, să sperăm că nu va veni, dar niciodată nu poţi să ştii chestia asta, şi, în al doilea rând, pentru reforme structurale pe care vreau să le continuăm, a declarat Victor Ponta, citat de AGERPRES

Ultimul acord cu FMI, încheiat în septembrie 2013 pentru 24 de luni, a avut o valoare de două miliarde de euro însă autoritățile de la București nu au accesat fonduri. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare.

Acesta a fost cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat FMI, de la declanșarea crizei economice, în 2009.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE