Home Social România este țara cea mai amenințată de sărăcie

Românii sunt cetățenii cei mai expuși sărăciei și excluderii sociale din toată Uniunea Europeană. Potrivit unui studiu publicat de Eurostat, peste 40 la sută din cetățenii din țara noastră trăiesc sub amenințarea sărăciei.

Astfel, dacă în UE o persoană din patru este expusă riscului de sărăcie și excludere socială, în trei state membre mai mult de o treime din populație este expusă acestui risc. Clasament codus de România cu 40,2%, urmată de Bulgaria cu 40,1% și Grecia (36%).

La polul opus, cel mai mic risc de sărăcie se înregistrează în Cehia, unde nici măcar 15 la sută din populație nu se confruntă cu această problemă, Suedia, cu 16,9%, Olanda, cu 17,1%, Finlanda, unde doar 17,3% din populație este amenințată de sărăcie și Danemarca, cu 17,8%.

Pe categorii de sexe, cele mai expuse sărăciei și ecluziunii sociale în țara noastră sunt femeile în dreptul cărora se înregistrează un procentaj de 40,6% în timp ce bărbații se situează sub 40 la sută.

De asemenea, cei mai expuși sărăciei sunt tinerii sub 18 ani, 51%, în timp ce pensionarii sunt la un procent de 34%.

Amenințarea sărăciei este strict legată și de educație. Potrivit raportului, cei cu studii scăzute au cele mai mari șanse să nu reușească să supraviețuiască decent, 57%, în timp ce cei cu studii înalte nu par a avea probleme cu sărăcia, doar 11% din aceștia întrând în categoria celor amenințați de sărăcie.

Cu toate astea, România se situează printre statele membre UE care, între 2008 și 2014, au realizat cele mai mari progrese în privința reducerii riscului de sărăcie și excludere socială.

Astfel în țara noastră riscul de sărăcie a scăzut cu patru puncte procentuale, o reducere mai mare la nivelul Uniunii, de 5,8 puncte procentuale, fiind înregistrată doar în Polonia.

În schimb, arată raportul Eurostat, în 14 state membre UE, riscul de sărăcie și excludere socială a crescut între 2008 și 2014.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Grecia, 7,9%, Spania, 4,7 puncte procentuale, și Cipru, 4,1 procente.

La nivelul UE, procentajul populației afectată de riscul de sărăcie și excludere socială a crescut de la 23,8%, în 2008, până la 24,4%, în 2014.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE