Home Social România, exclusă de la Eurovision. EBU retrage TVR şi drepturile pentru evenimentele...

eurovision
Sursa Foto: TVR

România nu va putea participa la concursul Eurovision de anul acesta, după ce European Broadcasting Union a decis să retragă TVR calitatea de membru. Totul din cauza datoriilor de 16 milioane de franci elveţiei pe care televiziunea publică o are către Uniunea Difuzorilor din Europa.

EBU a retras serviciile de membru acordate televiziunii publice din România, Televiziunea Română (TVR), în urma neplăţii unei datorii de 16 milioane de Franci Elveţieni. TVR nu va mai putea participa la concursul Eurovision 2016 şi, totodată, va pierde şi accesul la alte servicii alocate membrilor EBU. Asta include ştirile Eurovision, inclusiv dreptul de schimb al ştirilor sportive, dreptul de a difuza evenimente sportive, dreptul la expertiză legală, tehnică, de cercetare şi servicii de lobby, se arată în comunicat.

Printre evenimentele sportive la care fac referire oficialii europeni se numără şi Campionatul European de Fotbal din Franţa şi Olimpiada de la Rio, programate pentru această vară. EBU susţine că a trimis Guvernului o scrisoare în care atrăgea atenţia asupra situaţiei încă din 15 aprilie, însă nu a primit răspuns şi nici garanţia solicitată.

Într-o scrisoare finală adresată Ministrului de Finanţe al României, Anca Dragu, trimisă pe 15 aprilie, EBU a cerut efectuarea unei plăţi de 10 milioane de Franci Elveţieni în contul bancar al EBU până la finalul zilei de miercuri, 20 aprilie 2016. Uniunea a cerut, de asemenea, să primească o garanţie bancară necondiţionată şi irevocabilă pentru restul de 6 milioane de Franci Elveţieni, însoţită de un plan de efectuare a acestei plăţi până la finalul anului. Termenul a fost extins până joi, 21 aprilie, dar nu a fost făcută nicio plată, susţine EBU.

De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Guvernului susţine că Executivul a avut la dispoziţie doar 24 de ore pentru a găsi o soluţie.

E o problemă de ani de zile, trebuia rezolvată de ani de zile, sunt datorii de ani de zile şi e cumva inechitabil să fie acuzat acest Guvern de faptul că nu a plătit o datorie care de ani de zile zace prin diverse sertare. Noi nu am găsit soluţia tehnică şi legală de a face această plată în termenul scurt de 24 de ore pe care l-am avut la dispoziţie, a precizat Suciu, la Palatul Victoria.

Totuşi, abia în al 12-lea ceas, oficialii TVR au fost chemaţi la Ministerul de Finanţe, pentru clarificarea situaţiei.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul oficial al Eurovision, concursul de anul acesta nu va putea fi difuzat în România. Melodia “Moment Of Silence” a lui Ovidiu Anton va rămâne pe CD-ul oficial al competiţiei, chiar dacă acesta nu va urca pe scena de la Stockholm.

EBU este o asociaţie not-for-profit care reprezintă 73 de televiziuni publice din 56 de ţări, potrivit prezentării oficiale a organizaţiei.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE