Home Social România ignoranţei: mii de copii riscă să moară de foame

Lună de lună, Direcţiile de Sănătate Publică descoperă tot mai multe cazuri de copii care riscă să moară de foame. Astăzi, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj a anunţat că 80 de copii din judeţ, care nu au împlinit încă vârsta de trei ani, sunt în stare critică din cauza lipsei de mâncare.

Cazurile cumplite ale pruncilor malnutriţi nu intră în statisticile oficiale al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

“În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Gorj sunt înregistraţi 53 de cazuri noi de copii cu malnutriţie în anul 2014. Dintre aceştia 20 de copii se regăsesc în mediul urban şi 33 de copii se regăsesc în mediul rural. În total, sunt înregistraţi un număr de 76 de copii cu vârste între 0 şi 3 ani cu malnutriţie în judeţul Gorj. Malnutriţia apare la copii de vârste mici din cauza alimentaţiei deficitare şi afectează toate organele, provocând oprirea creşterii şi dezvoltării copilului”, a spus Elena Piţian pentru AGERPRES.

Tot în Gorj, 20 de prunci suferă de rahitism evolutiv, conform sursei citate. Si vorbim aici despre cazurile care sunt în evidenţele asistenţilor sociali, pentru că de multe ori sunt situaţii care nu sunt cunoscute de autorităţi.

Cele mai multe familii sărace din România, cu cele mai multe indemnizaţii de ajutor social (peste 8.000) sunt Argeș, Iași, Dâmbovița, Bacău, Vaslui, Teleorman, Galați, Buzău și Dolj, conform statisticilor înregistrate de Ministerul Muncii în anul 2014.

Astfel, cele mai multe cazuri de malnutriţie sunt în Moldova. Medicii sunt cei care ţin în evidenţă cazurile grave. Sunt judeţe mari, precum Iaşiul, unde în fiecare an aproape 2.000 de copii suferă şi riscă să moară de foame. Ajung la spital sau în centre de plasament în stare gravă, anunţă Digi24.

 

În România, ajutorul social pentru o familie de patru persoane a fost de 322 de lei, în 2014. Asta înseamnă aproximativ 80 de lei de persoană, pe lună. Pentru persoanele infestate cu HIV sau bolnave de SIDA se acordă lunar şi o indemnizaţie de hrană.

Pentru copii cu handicap tip HIV/SIDA s-au plătit în anul 2014,  lunar, aproximativ 176 alocații de hrană în valoare de 653.391 lei, în cuantum de 11 lei/zi. Față de anul 2013, numărul de beneficiari a crescut cu 11 persoane (6,7%), iar sumele au scăzut cu 23.360 lei (3,5%).

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE