Home Politică România va fi reprezentată de Klaus Iohannis la summitul privind criza refugiaților

Sursa Foto: Facebook

Președintele Klaus Iohannis va reprezenta România la summitul extraordinar organizat de Consiliul European pe 23 septembrie de la Bruxelles.

Întrunirea va avea loc la propunerea Germaniei și are ca subiect principal rezolvarea crizei refugiaților. Șeful Consiliului European, Donald Tusk a anunțat organizarea summitului pe pagina sa de Twitter.

Am convenit ca miercuri pe 23 septembrie, începând de la ora 18.00  să aibă loc un Summit Extraordinar al Consiliului European în care să discutăm cum putem rezolva criza refugiaților, a scris Donald Tusk pe rețeaua de socializare

Astfel, șefii de stat și de guvern din Uniune se vor întâlni la doar o zi după ce discuții pe tema refugiaților vor avea loc și în cadrul unui Consiliul JAI care va reuni miniștrii de Interne din cele 28 de țări ale UE.

Cele două întâlniri între oficiali vin în contextul în care Parlamentul European a votat în favoarea cotelor obligatorii impuse de Comisia Europeană, ceea ce ar putea să forțeze statele Uniunii să primească mai mulți refugiați decât ar fi vrut, după cum a anunțat și președintele Klaus Iohannis.

Parlamentul European a votat o rezoluție prin care susține cotele obligatorii, așa că am putea fi obligați să primim mai mulți refugiați decât am oferit noi locuri. În acest context, vom fi nevoiți să folosim fonduri europene pentru a extinde facilitățile oferite refugiaților sau ar trebui să construim alte centre pentru refugiați, a explicat Klaus Iohannis

Parlamentul European a susținut propunerea Comisiei cu 370 de voturi pentru la 134 împotrivă și 52 de abțineri.

Susținerea în timp scurt demonstrată de Parlament pentru propunerea Comisiei din 9 septembrie privind relocarea a 120 000 de azilanți dă un semnal clar către miniștrii de interne ai UE care se vor reuni din nou marți, 22 septembrie: este timpul să acționeze și să aprobe această a doua schemă de urgență. PE a adoptat o rezoluție legislativă cu 372 de voturi la 12 și 54 de abțineri, informând Consiliul că acest acord este fără impact asupra poziției pe care Consiliul o va avea față de propunerea de a crea un mecanism permanent de relocare în situații de criză, asupra căruia Parlamentul va decide pe picior de egalitate cu statele membre, arată un comunicat de presă al Parlamentului European

Mai mult decât atât din partea Germaniei vin și amenințări la adresa statelor care nu vor coopera în privința refugiaților.

Țările din Uniunea Europeană care nu împărtășesc valorile privind empatia și solidaritatea umană nu mai pot conta pe primirea de fonduri din partea blocului comunitar. În timp ce Germania deschide săli de sport, barăci și case pentru familii de refugiați, alte țări ridică garduri de sârmă ghimpată la granițele lor și închid porțile. Europa este o comunitate de valori bazate pe empatie și solidaritate umană și, cu timpul, cei care nu împărtășesc valorile noastre nu mai pot conta pe banii noștri. Dacă se continuă astfel, Europa este în pericol, mai mult decât era din cauza crizei financiare sau a crizei elene, a declarat Sigmar Gabriel, ministrul german al Economiei

Potrivit schemei de repartizare obligatorii a azilanților adoptată de Comisia Europeană, România ar trebui să primească, în total, 6.351 de imigranți, variantă respinsă de autoritățile de la București, care au arătat în numeroase rânduri că țara noastră nu poate prelua decât 1785 de refugiați.

Pe lângă România, Ungaria, Slovacia, Cehia și Polonia sunt principalele oponente ale cotelor obligatorii.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE