Home Social Românii au încredere în Armată şi Biserică. Pe ce loc sunt Preşedinţia,...

Sursa Foto: INSCOP

Armata conduce în clasamentul încrederii românilor, arată un sondaj Inscop. Aproape trei sferturi dintre cei intervievaţi au arătat că au încredere multă şi foarte multă în uniforma militară. De remarcat este că, pe fondul conflictului din Ucraina, numărul acestora  a crescut cu aproape 10% faţă de ianuarie 2014.

Biserica ocupa al doilea loc de încredere al românilor, cu 62%, oscilaţiile acestui nivel fiind foarte mici în ultimul an şi jumătate.

Jandarmeria este pe poziţia a treia, la foarte mică distanţă de procentul bisericii. De remarcat este însă saltul spectaculos al încrederii în DNA. Direcţia Naţională Anticorupţie este cotată cu 61,4%, în comparaţie cu luna ianuarie 2014, când nivelul era de 43,8%.

După ce la sfârșitul anului trecut a cunoscut o creștere importantă a aprecierii românilor ca urmare a alegerii lui Klaus Iohannis în funcția de șef al statului, Președinția se situează pe poziția a cincea cu 50,6% încredere multă și foarte multă (față de 51,4% în luna februarie),  se arată în sondaj.

Guvernul are doar 23,8%, în vreme ce încrederea în Parlament este de doar 12,6% în aprilie, față de 17,5% în februarie. În ceea ce priveşte partidele politice, acestea înregistrează un nou minim istoric: 6,5% în aprilie, față de 9,9% în februarie, constată INSCOP.

Măsurat pentru prima dată în topul încrederii în instituţii, ANAF-ul beneficiază de aprecierea a 37,9% dintre români.

În ceea ce priveşte instituţiile internaţionale, românii au cea mai mare încredere în NATO. ONU este cea de-a doua opţiune a românilor, urmată mai apoi de Uniunea Europeană.

Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP 60,7% dintre români au încredere în NATO, depăşind astfel pentru prima dată pragul de 60%, faţă de 55% în luna februarie.

ONU este cea de-a doua instituţie internaţională în care românii au încredere foarte mare. În cadrul sondajului, 56,2% dintre românii chestionaţi au declarat că se pot baza pe această instituţie, iar  locul al treilea este ocupat de UE, cu 55,5% încredere multă şi foarte multă

Comisia Europeană se plasează pe locul al patrulea, cu 50,2%, urmată de Parlamentul European – 48,3%.

Pe ultimele locuri continuă să se afle Banca Mondială, cu 39,2% şi FMI – 33%.

Sondajul a fost realizat de INSCOP la comanda Adevărul, pe un eşantion de 1.085 de persoane cu vârste de peste 18 ani şi are o marjă de eroare de 3%.

Vezi mai jos rezultatele complete ale studiului

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE