Home Economic Românii cu restanţe la bănci ar putea cere insolvenţa. Ce prevede legea

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 309 voturi pentru, proiectul de lege privind insolvenţa persoanelor fizice.

Astfel, românii ar putea cere insolvenţa dacă au datorii la bănci pe care nu le mai pot plăti, arată proiectul de lege care a fost votat miercuri de Camera Deputaţilor. Legea prevede ca un debitor care nu îşi mai poate achita datoriile să poată fi ajutat cu un plan de rambursare pe 5 ani sub supra­vegherea unei comisii de insolvenţă. Românii pot cere declanşarea procedurii după 90 de zile de la data scadentă a unei datorii pe care ştiu că nu o pot achita.

“În primul rând, orice debitor de bună-credinţă care are un necaz financiar, independent de voinţa sa, din momentul în care îşi deschide procedura insolvenţei persoanelor fizice nu mai stă cu grija că va fi executat silit sau că rămâne pe drumuri. Deci executarea silită este reglementată ca o excepţie, şi nu este regula, aşa cum se întâmplă în momentul de faţă”, afirmă iniţiatoarea proiectului, deputatul PSD Ana Birchall.

Documentul prevede ca din momentul deschiderii procedurii insolvenţei persoanelor fizice, penalităţile, majorările de întârziere sau dobânzile se stopează automat. La nivel naţional se va înfiinţa Comisia de insolvenţă, iar la nivel local, cea teritorială de insolvenţă, care se întâlneşte ori de câte ori este nevoie, dar nu mai puţin de o dată pe lună şi care analizează toate cererile de deschidere a procedurii insolvenţei. Cheltuielile pentru procedura de rambursare a datoriilor vor fi prevăzute în momentul declarării insolvenţei, iar cele legate de aplicarea legii sunt suportate de la bugetul de stat.

“Eu nu cred că oamenii care sunt în necaz şi cărora se adresează această lege vor fi cei care vor abuza de o asemenea lege. Că vor fi şi unii care vor încerca să eludeze legea, am prevăzut sancţiuni. Sunt sancţiuni din Codul penal şi sancţiuni specifice. Dacă se dovedeşte că s-a deschis procedura insolvenţei pentru eludarea unui creditor, atunci e obligat să plătească toate datoriile din urmă, inclusiv sancţiuni penale şi să nu mai poată să beneficieze pentru un termen de cinci ani de zile de o altă procedură a insolvenţei”, afirmă Birchal, citată de AGERPRES

Proiectul de lege nu este însă pe placul băncilor care au susţinut că o astfel de lege ar putea încuraja datornicii să nu îşi mai plătească la timp datoriile.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE