Home Social Românii ies în stradă pentru a protesta față de despăduririle ilegale

Sursa Foto: Uniti Salvam via Facebook

Mii de români au anunțat că vor participa sâmbătă la protestele organizate față de tăierile ilegale din păduri. Potrivit organizatorilor protestului, România are acum cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, se arată pe pagina de Facebook a protestului.

Organizatorii îi consideră vinovați pentru această situație pe politicieni, dintre care sunt enumerați Viorel Hrebenciuc, Ilie Sârbu, Dan Şova, dar și pe preşedintele Klaus Iohannis, despre care spun că “a întors în Parlament legea care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie”.

În Capitală, protestul se desfășoară de la ora 16:00 în Parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaule, unde are loc şi un festival al ONG-urilor. 12.000 de oameni au anunțat că vor participa la manifestație. De asemenea, protestatarii intenționează să plece în marș pe traseul Palatul Victoria – Cotroceni – Parcul Izvor – Ministerul Apelor și Pădurilor.

În țară, mii de oameni au anunțat că vor participa la protest în Alba-Iulia, Arad, Baia Mare, Bârlad, Braşov, Cluj, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Galaţi, Iași, Mangalia, Miercurea Ciuc, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Rădăuţi, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Suceava, Târgovişte, Timişoara, Tulcea și Vaslui.

De asemenea, sunt anunțate mișcări în mai multe capitale europene, printre care Londra, Madrid, Berlin, Copenhaga sau Paris, dar și peste ocean, în Montreal.

Nemulțumirea protestatarilor a izbucnit după apariția unei investigații a Environmental Investigation Agency (EIA). Reprezentanții agenției s-au dat drept investitori străini și au luat legătura cu oficialii români și austrieci ai companiei Schweighofer. Ei au promis, în timpul discuțiilor, că vot tăia mai mult lemn decât este permis conform contractului cu asociația de proprietari și au cerut companiei austriece asigurări că lemnul obținut ilegal va fi cumpărat. Oficialii Schweighofer au confirmat că vor cumpăra lemnul, ba, mai mult, vor acorda și bonus pentru cantități suplimentare.

Sursa video: EIAEnvironment

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a declarat joi că a demarat un amplu control la compania Holzindustrie Schweighofer.

“Direcţia generală de control a început un control amplu la Holzindustrie, unde verifică dacă masa lemnoasă care a ajuns la societăţile ei a ajuns pe cale legală sau nu, sau dacă pădurea s-a tăiat legal sau nu. Raportul o să fie prezentat mass-mediei pentru că nu putem să ne batem joc de o bogăţie naturală atât de importantă pentru România”, a spus Graţiela Gavrilescu, citată de AGERPRES.

Potrivit ministrului, manifestaţiile de protest sunt, în esenţă, manifestaţii de susţinere a noului Cod Silvic, lege ce urmează să fie adoptată cât de curând de Parlament şi care va sancţiona aspru despăduririle ilegale. Ministrul Mediului s-a arătat solidar cu cei care vor protesta sâmbătă, precizând că problema tăierilor ilegale de păduri este “o problemă de ţară”.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE