Home Eveniment Românul Ionuţ Gologan, condamnat definitiv la moarte în Malaezia

ionut gologan

Judecătorii din Malaezia au respins apelul de cruţare făcut de românul Ionuţ Gologan şi l-au condamnat definitiv la pedeapsa capitală pentru trafic de droguri.

Tânărul a fost asistat de către avocaţi desemnaţi de către Ministerul Afacerilor Externe, însă, până acum nu a avut nicio şansă în instanţele malaeziene.

Totuşi, condamnarea la pedeapsa capitală nu înseamnă că acesta va fi executat în curând. În acest moment, avocaţii lucrează la o nouă cale de atac, o cerere de graţiere la sultanul statului pe teritoriul căruia a fost comisă fapta.

În legislaţia Malaeziei ar putea avea loc modificări. Tânărul din Prahova speră să aibă şansa ca legea să se revizuiască înainte de a se stabili o dată pentru executarea lui.

În urmă cu aproape trei ani, Ionuţ Gologan a fost prins pe aeroportul din Kuala Lumpur având asupra lui un kilogram şi jumătate de  metamfetamine. Era cărăuş şi a susţinut că era la primul său transport pentru traficanţii de droguri. În Malaezia există o practică în pedepsirea acestor infracţiuni, cei găsiţi vinovaţi sunt condamnaţi la moarte.

Comunicatul integral al Ministerului Afacerilor Externe , cu privire la soarta lui Ionuţ Gologan:

“Ministerul Afacerilor Externe informează că, la 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la pedeapsa capitală în Malaysia, pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz.

Avocaţii cetăţeanului român urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta. Conform procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

De asemenea, MAE informează că legislația malaysiană privind pedeapsa capitală pentru traficul de droguri este în curs de revizuire. Autoritățile malaysiene au informat oficial că au blocat administrativ execuțiile în cazul persoanelor condamnate la moarte pentru trafic de droguri, în vederea revizuirii legii.

Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia fără precedent în care se aduce atingere dreptului la viață al unui cetățean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituțională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenție deosebită, cazul a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile române.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, tot la 26 ianuarie 2016, s-a judecat recursul în cazul cetăţeanului român condamnat la 8 ani de închisoare şi 10 lovituri de ratan, pentru trafic de droguri. Instanţa a confirmat această sentinţă şi, în acest caz, nu mai există o altă cale de atac.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, încă de la semnalarea cazurilor, MAE s-a implicat şi a întreprins toate demersurilor posibile în vederea acordării de asistență cetăţenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluția procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanență cu avocaţii apărării şi a asistat la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetăţenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit și a obținut facilități pentru îmbunătățirea regimului de detenție aplicat și a menținut legătura cu familiile aparținătoare din țară”, anunță comunicatul MAE.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE