Home Politică Partidele au stabilit când se vor întâlni pentru a discuta despre noul...

Sursa Foto: Camera Deputaţilor

Consultările între partidele parlamentare pe Codul Fiscal, propuse de PNL, şi ulterior de UNPR, vor avea loc săptămâna viitoare, la Parlament, a anunţat prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu.

În urma discuțiilor informale care au avut loc în pregătirea acordului politic privind reexaminarea Codului fiscal, s-a convenit data de 20.08.2015, ora 10 AM, pentru întâlnirea tehnică, la sediul Parlamentului. Discuțiile tehnice vor fi urmate de discuții politice până la începerea sesiunii extraordinare parlamentare din 24.08.2015, a scris Cătălin Predoiu pe Facebook.

La începutul lunii, liberalii au propus data de 17 august pentru o primă discuţie pe tema macrostabilităţii, respectiv a Codului fiscal, încheierea unui nou acord cu FMI, BM şi CE şi pe tema legii salarizării personalului bugetar.

Liderii PNL îşi exprimau atunci şi disponibilitatea pentru stabilirea unei alte date agreate de comun acord de toate partidele, înainte de sesiunea extraordinară a Parlamentului.

Ulterior, şi preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, a transmis liderilor formaţiunilor politice din Parlament o invitaţie la dialog pe tema noului Cod fiscal, consultările fiind propuse pentru data de 19 august.

Invitaţia a fost adresată premierului Victor Ponta, preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, copreşedinţilor ALDE Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin, copreşedinţilor PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, precum şi liderului grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a salutat ambele inițiative de realizare a unor discuţii între partidele parlamentare pe tema Codului fiscal şi a confirmat că din partea PSD la dezbateri va fi prezent ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Salut iniţiativa venită din partea UNPR, prin vocea preşedintelui acestei formaţiuni politice, Gabriel Oprea, de realizare a unei discuţii între partidele parlamentare pe tema Codului fiscal, confirmând astfel prezenţa ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, din partea PSD, la această acţiune. Primim cu deschidere și noua cerere de dialog pe această temă iniţiată de PNL. Astfel, vom onora şi această invitaţie tot prin ministrul Finanţelor Publice, care va fi însoţit, la ambele întâlniri, de o echipă de specialişti din cadrul MFP pentru a prezenta o refundamentare a Codului fiscal pornind de la cererile preşedintelui Klaus Iohannis sau ale altor organizaţii sau instituţii care s-au pronunţat în spaţiul public, a declarat Liviu Dragnea, acum o săptămână într-un comunicat citat de AGERPRES.

Poziția lui Liviu Dragnea este contrară premierului Victor Ponta care a respins orice fel de consultări pe marginea legii fiscale.

Cred că e o mare greșeală ceea ce s-a dorit și anume o dezbatere politică pe Codul fiscal. Dezbaterea politică eu așa mi-o explic acum, este așa, probabil că o doamnă a început să bâzâie, s-a dus la domnul Iohannis și a zis: șefu’ dacă face Ponta și Codul fiscal noi ce mai facem, că doar îi cerem demisia toată ziua? – a declarat șeful Executivului după ce co-președintele PNL, Alina Gorghiu a cerut aceste dezbateri

Poziție criticată chiar zilele trecute de copreședinte-le PNL care a arătat că odată cu plecarea lui Victor Ponta din fruntea PSD, acum se poate negocia cu partidul condus acum de Liviu Dragnea.

După demisia domnului Victor Ponta din funcția de președinte al PSD, dialogul politic între partide a fost relansat. Vom continua acest dialog cu liderii partidelor. Dacă domnul Liviu Dragnea va dori, nu am nimic împotrivă să participe și Victor Ponta la întâlnirile premergătoare, de pregătire a consultărilor politice, între staffurile tehnice și de specialitate ale partidelor, alături de ministrul Teodorovici, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Pentru reexaminarea legii, parlamentarii au fost chemați în sesiune extraordinară pe 24,25 și 26 august, urmând ca în această perioadă Codul Fiscal să treacă prin Senat și prin Camera Deputaților.

Codul Fiscal a fost adoptat inițial cu 306 de voturi, pe 24 iunie, în Camera Deputaților, care este for decizional, iar printre măsurile cuprinse în noua lege se numără reducerea TVA la 19%, eliminarea supraacizei de 7 eurocenți la carburanți și a așa-numitei “taxe pe stâlp” pentru companii. Noul Cod Fiscal ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE