Home Ştirile zilei Săftoiu, declarație șoc: Băsescu abuza de servicii, și invers

Fostul consilier al lui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu, face dezvăluiri despre relația fostului președinte cu serviciile secrete. Într-un interviu acordat ProTV, Săftoiu dă de înțeles că Băsescu a început să preia controlul asupra serviciilor în 2005, odată cu criza jurnaliștilor români răpiți în Irak.

Întrebare: Povestiți în carte într-un pasaj despre criza ostaticilor, cum președintele a luat conducerea acelei celule și treptat a preluat control asupra serviciilor. Cum s-a întâmplat asta?
Adriana Săftoiu: Trecutul lui Traian Basescu e unul care îi permite să fie din când în când erou. Să ne amintim cu câtă plăcere povestea din perioada în care conducea nava „Biruința”. Exista ceva în Traian Băsescu de erou, nu-i rău, pe de altă parte, e celebru citatul „Vai de țara care are nevoie de eroi”. În acea celulă de criză, sigur că președintele avea o responsabilitate foarte mare pentru că era vorba despre cetățeni ai României și a preluat – tocmai fiindcă e un om care știe să riște, care are încredere în deciziile lui – și în mod evident eu, cel puțin, consider că și-a făcut treaba bine atunci. Ulterior, sentimentul meu a fost că raportul a fost tot fără control civil. Cred că noi nu avem legile care să îi spună unui decident care abuzează că nu se poate. Cred că nici serviciile nu au legile care să le spună până unde au voie să se oprească, cu monitorizările, de exemplu.

Întrebată dacă Traian Băsescu a abuzat de poziția de forță pe care o avea în raport cu serviciile, Săftoiu a afirmat că nu este foarte sigură de acest lucru. Fosta consilieră a lui Băsescu aduce în discuție ultimii ani de mandat, inclusiv episodul fotografiilor de la Paris cu Elena Udrea, Alina Bica și Ana Maria Topoliceanu.

Finalul lui 2013-2014 mă face să mă îndoiesc că era neapărat un abuz doar din partea președintelui, dacă exista. Relația asta pare destul de firavă. E greu de spus că exista un abuz. Poate că era un abuz reciproc, cine e mai tare rezistă, afirmă Adriana Săftoiu.

Săftoiu spune că are suspiciuni că serviciile sunt folosite pentru a șantaja politicieni, iar acest lucru nu se întâmplă de ieri – de azi.

Eu cred că nicio instituție nu poate deveni abuzivă peste noapte. Eu cred că instituțiile astea nu puteau fi oneste 10 ani și să se strice doar spre final. Eu în momentul de față pot să am suspiciuni rezonabile că prin aceste încrengături se poate face șantaj politic. Pot să am suspiciuni rezonabile despre faptul că la noi se promovează oameni politici care pot fi șantajați, care pot fi ușor compromiși. Și atunci niciodată nu vor ieși din sertarul lor, vor suporta cu umilință pentru că pot fi șantajați, spune fosta consilieră în interviul acordat ProTV.

Săftoiu dă de înțeles că Traian Băsescu a lucrat mai bine cu adjuncții serviciilor secrete decât cu șefii lor, pe motiv că erau militari. Fosta consilieră de la Cotroceni afirmă că legile, în momentul de față, permit serviciilor și altor instituții ale statului să comită abuzuri fără a fi pedepsite.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE