Home Politică VIDEO: Câţi bani vor câştiga Ponta şi Iohannis. Majorarea pentru ceilalţi bugetari...

lista datornicilor, biroul de credite
Sursa Foto: enational.ro

Klaus Iohannis, Victor Ponta, Livia Stanciu, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea vor avea un salariu brut de 21.540 de lei. După plata tuturor taxelor şi impozitelor, în conturile lor vor intra lunar aproximativ 15.100 de lei, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Indemnizaţia vicepremierului Gabriel Oprea va creşte la 20.000 brut, adică acesta ca încasa 14.024 net. În ceea ce îi priveşte pe miniştri şi pe şefii serviciilor, aceştia vor primi lunar 13.365 net, sumă care corespunde unui salariu brut de 19.055 lei.

Guvernul a emis în şedinţa de miercuri o ordonanţă potrivit căreia salariile demnitarilor vor creşte începând cu 1 august.

Prin această ordonanţă vrem să atragem şi să păstrăm în sistem oameni competenţi. Consider că salarizarea din sistemul public nu este un act populist, ci o exigenţă în conformitate cu statutul actual al României. Nu ne putem preface că este în regulă ca un preşedinte de stat european să primească la final de lună aproximativ 1.500 de euro. După cum ştiţi, ani de zile, salariul preşedintelui României a fost mai mic decât salariile unor funcţionari de rang secund din alte instituţii, a declarat Gabriel Oprea.

 

Pe de altă parte, prim-ministrul interimar a anunțat că până la finalul anului toate salariile bugetarilor vor fi majorate.

Vreau să fac cunoscut oficial faptul că, până la finalul acestui an, vom avea creşteri de salarii în tot sistemul public. Există un proiect pregătit de Ministerul Muncii, care în cel mai scurt timp va deveni lege. Astfel, fiecare anagajat la stat va primi un salariu corect în raport cu munca şi responsabilităţile sale, a declarat premierul interimar Gabriel Oprea.

Președintele Klaus Iohannis este de acord cu o astfel de majorare a salariilor demnitarilor, invocând situații în care miniștrii au salarii mai mici decât subalternii.

Am înţeles că există o intenţie a Guvernului de a creşte salariile miniştrilor. Mi se pare o intenţie înţeleaptă şi cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţiei. Până la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar trebuie să reflecte într-o măsură rezonabilă poziţia în stat. Ştiu că miniştrii sunt de multe ori în situaţia ca în propriul minister un număr mare de funcţionari să aibă o remuneraţie considerabil mai mare decât ministrul, lucru care nu poate fi o soluţie. De asemenea, cred că din raţiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această situaţie. – a declarat Klaus Iohannis, citat de AGERPRES

În total 48 de funcții de înalți demnitari sunt vizate de ordonanța dată miercuri de Guvern.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE