Home Politică Salariile demnitarilor, scandal uriaș. Consilierul lui Iohannis îl amenință pe Ponta

Consilierul prezidențial Dan Mihalache îl amenință pe premierul Victor Ponta că ar putea da publicității schimbul de emailuri pe care cei doi l-au avut pe tema creșterii indemnizațiilor demnitarilor.

Tema acestei majorări a indemnizațiilor demnitarilor e una veche. E una la care domnul Victor Ponta a subscris și a inițiat-o, e o discuție care datează de la începutul acestui an, și n-aș vrea să fiu pus în situația penibilă să furnizez emailurile pe care domnia sa mi le-a dat personal cu grilele privind salarizarea demnitarilor și entuziasmul pe care îl avea la momentul respectiv, a afirmat Dan Mihalache, la Antena 3.

Mai mult decât atât, acesta susține că propunerea de a fi majorate întâi indemnizațiile demnitarilor și abia apoi salariile celorlalți bugetari i-a aparținut tot lui Victor Ponta.

Solicitarea a venit din partea Guvernului României, condus de Victor Ponta. Nu o solicitare, ci o informare, o consultare. Noi, președinția României, nu avem niciun fel de atribuții în materie de legiferare. Dar, fiind vorba și despre posturi de demnitate publică aflate în structura Administrației Prezidențiale, a fost normal să avem mai multe discuții, spune Dan Mihalache.

Consilierul prezidențial susține că Palatul Cotroceni nu a avut nimic de a face cu faptul că ordonanța a fost adoptată în ultima zi a interimatului lui Gabriel Oprea la Guvern, înainte de revenirea în funcție a lui Victor Ponta.

Mai nou, Victor Ponta, după operaţia de genunchi din Turcia, confundă termenii. Eu am fost întrebat dacă preşedintele Klaus Iohannis a cerut adoptarea ordonanţei şi am spus că nu. (…) Incorectă mi se pare conduita de acum a lui Victor Ponta care neagă că această idee a pornit de la el. Nu-mi place ipocrizia şi minciuna. Eu cred că preşedintele a fost constant în susţinerea punctului său de vedere, a afirmat consilierul prezidențial.

Joi seara, premierul Victor Ponta a susținut că nu a fost de acord cu ordonanța care prevede majorarea salariilor demnitarilor. El a precizat, într-o intervenție la B1TV că va amâna ședința de săptămâna viitoare intrarea în vigoare a acesteia, astfel încât indemnizațiile demnitarilor să crească odată cu salariile celorlalți bugetari.

Ordonanța cu salariile demnitarilor, eu nu am fost de acord cu ea. Am spus că într-adevăr demnitarii trebuie să fie bine plătiți, dar odată cu legea salarizării. Nu am vrut să creez impresia că am ceva cu ceea ce s-a discutat între domnul Iohannis și Oprea în absența mea. Revin la decizia mea și miercuri vom adopta alta. Nu se măresc salariile la președinte și prim ministrru decât odată cu bugetarii. Așa am fost informat ieri, cred că cel mai corect e să amânăm intrarea în vigoare și să amânăm până la creșterea salariilor bugetarilor, a afirmat Ponta.
Premierul a fost contrazis însă în afirmațiile sale inclusiv de vicepremierul Gabriel Oprea, cel care a condus ședința de Guvern în care a fost adoptată decizia.
Ideea a aparținut Guvernului și lui Victor Ponta. Știu că premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizațiile demnitarilor, în contextul discuțiilor despre creșterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, ținând seama de principiul atragerii competenței și lupta împotriva corupției. Din cei 71 de demnitari care erau vizați de proiectul de ordonanță, au rămas la final 48, a declarat Oprea, într-un interviu acordat DCNews.
Președintele Klaus Iohannis a subliniat și el că ideea i-ar fi aparținut lui Victor Ponta și, în acest context, a lansat un atac la adresa premierului, punând sub semnul întrebării funcționarea Executivului.
În ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la inițiativa acestuia. Subscriu ideii că remunerația demnitarilor trebuie să reflecte importanța lor în stat și că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonați. Aceasta este o chestiune de principiu. Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul își propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerență a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcțional, a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Potrivit ordonanței, Klaus Iohannis, Victor Ponta, Livia Stanciu, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea ar urma să aibă un salariu brut de 21.540 de lei. După plata tuturor taxelor şi impozitelor, în conturile lor vor intra lunar aproximativ 15.100 de lei, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Indemnizaţia vicepremierului Gabriel Oprea va creşte la 20.000 brut, adică acesta va încasa 14.024 net. În ceea ce îi priveşte pe miniştri şi pe şefii serviciilor, aceştia vor primi lunar 13.365 net, sumă care corespunde unui salariu brut de 19.055 lei.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE