Home Social Scandal pe folosirea animalelor la circ

Sursa foto: Wikimedia

Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor a dat raport negativ propunerii de interzicere a folosirii animalelor sălbatice în circuri. Proiectul a fost iniţiat de Remus Cernea, care a susţinut în faţa colegilor deputaţi că este o “lege morală”.

“Este o lege care nu ţine de niciun fel de ideologie politică de stânga sau de dreapta sau de altă natură, ci este o lege morală, care are legătură cu chinuirea unor animale, care sunt înfometate sunt supuse la electroşocuri, sunt torturate în diverse alte forme doar pentru a învăţa să facă nişte numere de circ. Acele numere de circ sunt rezultatul unei suferinţe cumplite, numeroase specii ajung în aceste reţele de circuri şi sunt victimele unei torturii pe parcursul întregii vieţi. Progresul moral pe care societăţile noastre l-au făcut în ultimele decenii a dus la interzicerea acestor practici asupra animalelor în tot mai multe ţări, inclusiv la nivel european. Majoritatea ţărilor membre ale UE au introdus astfel de interdicţii, uneori totale alte ori parţiale pe anumite specii”, a spus Cernea.

Cernea a fost susţinut în comisie de purtătorul de cuvânt al Grupului social pentru apărarea drepturilor animalelor, Andra Dădău, care a atras atenţia că România a semnat încă din 1992 o Declaraţie universală a drepturilor animalelor care trebuie respectată.

Cine s-a opus legii lui Cernea

Deputatul liberal Nechita-Stelian Dolha a afirmat în comisie că proiectul va fi adoptat, deputaţii vor lua ”zâmbetele copiilor”.

“Copiii de la ţară abia aşteaptă să vină circul la oraş ca să ajungă să vadă animalele, să vadă şi leii şi tigrii şi elefanţii. Eu mă întreb atunci, ca şi ţară, ca şi neam, ce punem în loc? Ar trebui să facem poate ca în alte ţări occidentale civilizate, să avem grădini zoologice în care aceşti copii să vadă animalele respective. (…) Noi, grădinile zoo, din păcate, le-am desfiinţat pentru că am zis că nu avem bani să le întreţinem. Copiii trebuie să cunoască aceste animale sălbatice şi trebuie să punem ceva în loc. Luăm şi zâmbetele copiilor şi asta este trist, asta nu înseamnă că nu sunt de acord cu această iniţiativă, da, sunt de acord, dar haideţi să facem mai mult totuşi pentru copiii noştri”, a susţinut Dolha.

La rândul său, deputatul PSD Zisu Stanciu a susţinut că proiectul de lege reprezintă o “greşeală imensă”. Tot din partea PSD, deputatul Marian Avram a propus invitarea reprezentanţilor Circului Globus şi ai Delfinariului din Constanţa, însă ideea sa nu a avut succes. Proiectul de lege va intra în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Sursa: AGERPRES

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE