Home Politică Schimbarea Codului Penal se amână din nou. Parlamentarii au supărat-o pe Livia...

Sursa Foto: Camera Deputaţilor

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a amânat cu o săptămână dezbaterea modificărilor propuse pentru Codul Penal și cel de Procedură Penală. Printre acestea, prevederile privind încătuşarea persoanelor cercetate pentru infracţiuni care nu au fost comise cu violenţă sau celebra înlocuire a sintagmei “suspiciunea rezonabilă” cu “indicii temeinice”. Amânarea a fost cerută de şefa Curţii Supreme, Livia Stanciu, care s-a arătat deranjată de faptul că membrii comisiei au schimbat astăzi ordinea de zi.

Sunt proiecte de legi extrem de importante. Este important ca fiecare dintre aceste instituţii să cunoaştem, să exprimăm, puncte de vedere şi să avem cunoştinţă de punctele de vedere exprimate de ceilalţi invitaţi. Ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a fost schimbată de două sau de trei ori. Am fost anunţaţi pentru o oră, am văzut apoi pe site ora 10.00, ordinea de zi s-a modificat. Aceste proiecte nu au fost afişate pe ordinea de zi de astăzi. Având în vedere că sunt legi organice, rugămintea este să amânăm discuţiile pentru o dată ulteriaoră, a afirmat Livia Stanciu, citată de Adevărul.

Una dintre cele mai importante propuneri este cea care se referă la dezincriminarea conflictului de interese. Prin inițiativa legislativă, se propune înlocuirea sintagmei “conflictul de interese” cu sintagma”folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, precum și modificarea unor situații în care actuala lege să nu se aplice. Mai exact, inițiatorii proiectului propun ca angajarea rudelor sau a unor persoane cu care funcționarii publici s-au aflat în relații comerciale ori de muncă să nu mai fie sancționată.

O altă modificare importantă se referă la aplicarea măsurilor preventive. Astfel, din textul legii ar urma să fie scoasă sintagma ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă ”suspiciunea rezonabilă” că o persoană a săvârşit o infracţiune” și înlocuită cu ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”.

Aleșii ar mai vrea ca în cazul magistraților să apară infracţiunea de abuz de putere sau modificarea termenelor de prescripţie a răspunderii penale, astfel încât, de exemplu, faptele de luare de mită săvârşite anterior anului 2009 să fie în acest moment prescrise.

Propunerile de modificare a celor două coduri a fost criticată de Klaus Iohannis, care a declarat că nu va promulga noile prevederi, în caz că vor fi adoptate de parlament.

Nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmărește dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare. Nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. Atrag atenția că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constituțională, în virtutea exercitării atribuțiilor mele constituționale. – se arată într-un comunicat dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială

DNA a atacat de asemenea dur iniţiativele de modificare a codurilor, pe motiv că îngreunează activitatea procurorilor şi afectează grav lupta împotriva justiţiei.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE