Home Social Scoala românească, între “sfoara sexuală” şi ora de religie

Sursa Foto: Centrul Parteneriat pentru Egalitate via Facebook

Nici nu a început bine anul şcoalar, că au şi început scandalurile. Zeci de asociaţii nonguvernamentale cer introducerea orelor de educaţie sexuală în şcoli, în timp ce ministrul şi ceilalţi şefi din sistem se fac că nu aud, dar se pregătesc să facă loc în program, din nou, orei de religie.

Săptămâna a început cu proteste pe stradă sau la uşile instituţiilor publice. ONG-urile au vrut să prezinte cât mai sugestiv ce înseamnă lipsa educaţiei sexuale. Tineri au legat pe o sfoară teste de sarcină, prezervative, chiloţi, absorbante şi multe alte.

sfoara sexuala 2

Centrul Parteneriat pentru Egalitate via Facebook

Cu această “sfoară sexuală” au declanşat un flashmob pe ruta Guvern – Ministerul Educației – Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei – Ministerul Sănătății – Piața Unirii.

“Instituțiile statului trebuie trase la răspundere pentru situația îngrijorătoare în care se află țara noastră în domeniul sănătății sexuale și a reproducerii. România se află pe primele locuri în Europa la rata natalitații la adolescente și la incidența bolilor cu transmitere sexuală. Discriminarea persoanelor LGBTQ și a celor infectate cu HIV/SIDA este la cote alarmante. Iar violența sexuală este subiect cotidian de știri”, au susţinut organizatorii.

Acţiunea acestora nu a declanşat o reacţie imediată în ministerul Educaţiei, ci în rândul jandarmilor, care au dat amenzi pentru că nu au avut autorizaţie.

Un alt scandal mocneşte pe o temă veche. Ora de religie. După ce Curtea Constituţională a decis, în noiembrie 2014, că ora de religie nu este obligatorie, acum mai mulţi părinţi au descoperit că, o dată ce aleg să facă o cerere scrisă că sunt de acord, aceasta este valabilă nu doar pentru un an şcolar, ci pentru întreaga perioadă de şcolarizare. Pot renunţa la cursurile religioase doar cei care fac o cerere specială în acest sens, în care să anunţe că se retrag.

Există încă multe necunoscute cu privire la ce ar trebui să facă cei care refuză ora de religie: să plece acasă, să facă alte cursuri etc. Situaţia se simplifică drastic după ce se fac cunoscute lipsurile. Nu există săli de clasă disponibile şi personal care să îi supravegheze pe cei care au refuzat să meargă la lecţiile din Biblie. Aşa că ajung să stea în clasă ca simpli spectatori.

O poveste emoţionantă a apărut pe internet, cu o fetiţă de şase ani, din Bucureşti, pentru care părinţii au refuzat să participe la orele de religie, dar a ajuns să rămână în clasă, lângă colegii ei. Pilda predată ar fi marcat-o psihic, după cum a mărturisit o profesoară căreia copila i s-ar fi destăinuit.

“6 ani şi jumatate, clasa pregătitoare, Bucureşti. Partenera mea de discuţie aseară: despre primele două săptămâni de şcoala din viaţa ei: – Nu sunt înscrisă la orele de Religie, dar stau şi desenez în clasa. Uneori mai aud ce spune doamna.  Îşi ascunde ochii în pământ. Se scutură puţin. – Ce spune doamna? – A spus o poveste despre o fetiţă sfântă cu care s-a întamplat ceva rău. O cheamă Filofteia. Nu pot să spun ce s-a întamplat. Ceva ce nu se poate…. Şi-a strâns umerii şi s-a întors în profil, încercând să se joace cu căţeluşa Lizuca. Apoi s-a întors: – Tatăl ei a aruncat cu toporul după ea şi i-a tăiat piciorul şi ea a murit. Ochii i s-au facut mari, amintindu-şi grozăvia auzită. – Nu-i aşa că asta nu se poate?” – a scris Mihaela Miroiu, profesor la SNSPA, pe pagina ei de Facebook.

La începutul anului şcolar 2015 – 2016, în jur de 8% din cele trei milioane de elevi din învăţământul preuniversitar au refuzat ora de religie,

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE