Home Economic Se schimbă regulile în aviaţie! Bateriile litiu-ion, interzise în bagajul de cală

Organizația Aviației Civile Internaționale a decis să interzică transportul la cală pentru bateriile litiu-ion. Decizia se aplică începând cu 1 aprilie 2016 şi este o decizie provizorie, pentru că se aşteaptă norme noi privind împachetarea produselor care conţin aceste baterii.

De pildă, bateriile de la laptop vor fi transportate doar în bagaje de mână, la fel ca şi alte dispozitive care conţin litiu-ion.

Măsurile au fost luate după ce s-a constatat că, în cala unor avioane model 787 Dreamliner, deţinute de Boeing, bateriile litiu-ion s-au surpraîncălzit şi exista risc mare de explozie. Problemele au apărut la bordul unui avion la Boston, apoi în Japonia, şi au determinat compania All Nippon Airways să efectueze aterizări de urgență. Ulterior, pentru investigaţie, toate cele 50 de avioane din flota companiei au fost ţinute la sol mai bine de trei luni de zile.

“Această interdicție temporară va fi menținută atât timp cât în paralel continuă eforturile OACI de a stabili noi norme privind împachetarea bateriilor cu litiu, așteptate în 2018”, a declarat președintele Consiliului OACI, Olumuyiwa Benard Aliu, conform AGERPRES.

Pericolul transportului lor la cală este mare, pentru că testele realizate de Autoritatea de transport aerian din SUA au arătat că sistemele anti-incendii instalate la bordul avioanelor nu reușesc să stingă un foc provocat de explozia acestor baterii, folosite în special la telefoane și laptopuri.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE