Home Eveniment Dacian Cioloş a semnat demiterea şefului ANAF, Gelu Diaconu

Gelu Diaconu
Sursa Foto: digi24.ro

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Gelu Diaconu, a fost demis joi de premierul Dacian Cioloş, ca urmare a faptului că DNA a început urmărirea penală pe numele acestuia pentru favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu.

Iniţial, Cioloş i-a cerut lui Gelu Diaconu să renunţe de bună voie la funcţie, însă acesta a refuzat. Într-un comunicat de presă, Diaconu vorbeşte despre aberaţiile procurorilor de a-l pune sub învinuire într-un dosar în care instituţia pe care o conduce a lucrat cu Parchetul, pentru a strânge probe împotriva celorlalţi suspecţi din dosar.

“Mentionez faptul ca am solicitat sa fiu audiat, retinut sau arestat, pentru clarificarea cu celeritate a acestui dosar kafkian. Singura acuzatie care mi se aduce atat mie cat si vicepresedintelui ANAF este aceea cã am emis doua circulare nelegale prin care am dispus suspendarea deciziilor de impunere privind plata CASS pentru dobanzile acumulate de alocatiile copiilor depuse in conturi precum si pentru persoanele realizatoare de venituri modice. Doresc sa fiu demis din functie, astfel incat la finalizarea acestui dosar cineva sa-si asume consecintele acestei masuri”, anunţă şeful ANAF.

Premierul Dacian Cioloş a purtat o discuţie cu Gelu Diaconu, despre situaţia în care acesta se află şi a spus că “situaţia o să se clarfice astăzi”.

“Mi-a explicat motivele pentru care dansul considera ca nu este vinovat, dar, date fiind acuzele, a inteles si dansul ca pentru ANAF e mai bine. O sa rezolvam astazi”, spune prim-ministrul.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu Paliu, i-a cerut încă de miercuri demisia şefului ANAF, Gelu Diaconu, şi adjunctului acestuia, Mihai Gogancea, despre care DNA spune că ar fi intervenit, la presiunea lui Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru a acorda ilegal facilităţi fiscale unor anumite categorii de contribuabili.

Fiscul este una dintre cele mai importante instituții din România, iar conducerea sa trebuie să fie mai presus de orice suspiciune. În această situație, în care președintele și vicepreședintele ANAF sunt puși sub acuzare, este normal să le cer demisia. Asupra integrității conducerii ANAF nu trebuie să existe nici o urmă de îndoială. Le-am cerut demisia celor doi pentru că, în pozițiile pe care le dețin, nicio suspiciune nu este acceptabilă din perspectiva integrității pe care ANAF, ca instituție, o reclamă. Activitatea instituției se desfășoară normal și acesta este cel mai important lucru în acest moment. Avem în vedere mai multe variante pentru conducerea ANAF și urmează să luăm o decizie cât de curând posibil, a spus ministrul Anca Dragu, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor.

Diaconu este urmărit penal, fiind acuzat, alături de adjunctul său, Mihai Gogancea-Vătășoiu, că ar fi acordat ilegal scutiri de la plata, la cererea președintelui Asociației Partida Romilor Pro Europa, Nicolae Păun, prin intermediul lui Mădălin Voicu.

Ca urmare a demersurilor inițiate de deputatul Păun Nicolae și mijlocite de deputatul Mădălin Voicu, președintele A.N.A.F. Diaconu Gelu – Ștefan, împreună cu vicepreședintele A.N.A.F., Gogancea-Vătășoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 și A-PRS1391/08.05.2015. Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin convenții civile la Asociația Partida Romilor și notificate de către organele fiscale că figurează cu debite restante aferente contribuției de asigurări de sănătate pentru anul 2012, de la plata acelor contribuții. De asemenea, organele competente erau notificate că acele persoane nu aveau această obligație de plată, spun procurorii.

Gelu Diaconu a stat miercuri timp de aproximativ o oră în faţa procurorilor DNA, susţinându-şi nevinovăţia.

În momentul în care dosarul va fi soluționat veți avea toate detaliile. Vă asigur însă că nu am nicio legătură cu persoanele incriminate în principal în dosar și chestiunea care este supusă clarificării, și voi oferi toate datele necesare, privește suspendarea prin circulară a deciziilor de impunere privind contribuțiile de asigurări de sănătate pentru alocațiile de copii și pentru persoanele care nu realizează venituri sau cu venituri modice. Astea sunt explicațiile pe care le voi da de fiecare dată, a spus șeful ANAF la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție, citat de Agerpres.

Anchetatorii susţin însă că preşedintele Partidei Romilor a făcut demersuri astfel încât ANAF să nu încaseze sumele aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa.

Aceasta, în condițiile în care, persoanele (cetățenii de etnie romă care au fost incluși în mod fictiv în proiectele și acțiunile Asociației Partida Romilor „Pro Europa”) au primit decizii de plata din partea instituțiilor statului, se arată într-un comunicat al DNA.

Pentru a îşi atinge scopurile, Nicolae Păun a plătit peste 2oo.00 lei lui Mădălin Voicu și de asemenea a plătit un salariu lunar soţiei muzicianului, Carmen Olteanu, fără ca aceasta să presteze vreo activitate în proiectele derulate de Asociația Partida Romilor, spun procurorii.

Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcționari și demnitari, intervenții concretizate în contextul validării proiectelor cu finanțare europeană, în contextul promovării unui proiect de lege privind amnistia contribuției de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice și în legătură cu neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor Pro Europa, arată DNA.

În acelaşi dosar, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Camerei Deputaţilor aviz pentru reţinerea şi arestarea deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

Cei doi demnitari sunt acuzaţi de fapte de corupţie în legătură cu două proiecte realizate sub umbrela Asociației Partida Romilor “Pro Europa”, pentru integrarea romilor în societate. Proiectele au fost realizate cu fonduri europene, dar şi cu bani de la bugetul de stat şi au fost în valoare de peste şase milioane de euro.

Nicolae Păun este acuzat de şapte infracţiuni: folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, cumpărare de influență, influențare a declarațiilor – toate în formă continuată. 

În timp ce Mădălin Voicu a fost pus sub învinuire pentru trei infracţiuni: trafic de influență,  fals în declarații, spălare a banilor – toate în formă continuată.

Citeşte aici toate detaliile despre acest dosar: DNA vrea arestarea deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, pentru un TUN de 6 milioane de euro

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE