Home Eveniment Shimon Naor, cel mai vânat traficant de arme din România, a fost...

shimon naor
Sursa Foto: cancan.ro

Cel mai vânat traficant de arme din istoria României, Shimon Naor, a fost scos din închisoare în secret, după ce instanța a acceptat cererea de eliberare condiționată.

La șase ani după ce acesta scăpase din închisorile românești pentru că i-a mituit pe magistraţi, în 2006, Shimon Naor a fost condamnat definitiv la 11 ani de închisoare și pe numele său a fost emis un mandat internațional de arestare.

Traficantul de arme a fost prins patru ani mai târziu în Franța, la Paris, și extrădat în România.

Sunt ciudate circumstanţele eliberării sale. Cel mai căutat traficant de arme a stat în închisorile din România doar cinci ani şi a ajuns să fie eliberat condiţionat. Iar procurorii nu ar fi contestat decizia judecătorilor, lăsându-l să plece din ţară.

Admite cererea de liberare conditionata formulata de condamnatul NAOR SHIMON, de sub efectul pedepsei de 11 ani inchisoare, aplicata de Tribunalul Bucuresti, Cu drept de contestatie in 3 zile de la comunicare“, se arata în decizia instanţei, citată de cancan.ro.

Naor a fost eliberat înainte de Revelion.

Drumul lui Shimon Naor spre închisoare

Shimon Naor, care are dublă cetăţenie, română şi israeliană, a fost arestat pentru prima dată în 1999 după ce anchetatorii au descoperit că acesta livra armament românesc pentru gherile din teatrele de război africane. La acea vreme, Naor deţinea la Tel Aviv  firma „Orient Energy Agencies & Services Ltd” prin intermediul căreia achiziţiona mitraliere şi tunuri antiaeriene de la companiile producătoare din România.

Ulterior, pentru a le putea transporta în zone aflate sub embargo, Naor  falsifica documentele care însoţeau marfa.

Însă, în ianuarie 2000, la doar trei luni de la arestare, Shimon Naor a reuşit să scape din mâna autorităţilor române, după ce a mituit mai mulţi magistraţi care  se ocupau de dosarul său. Drept urmare, Tribunalul Bucureşti a dispus, la 10 ianuarie 2000, punerea în libertate a traficantului.

Naor a plecat în Israel, iar, în același an, SRI a interceptat mai multe discuţii telefonice purtate între avocata traficantului, Lidia Peter, şi un intermediar din care a reieşit că trei magistraţi şi un avocat au fost mituiți pentru a-l ajuta pe  Shimon Naor să fugă din ţară.

În 2003, judecătorii Rodica Fesiuc şi Valentino Acatrinei de la Curtea de Apel Bucureşti au fost condamnaţi pentru corupţie la pedepse de trei, respectiv cinci ani de închisoare.

Procurorul Cristian Bojincă, de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru complicitate la dare de mită şi trafic de influenţă. În acelaşi dosar, avocata traficantului, Lidia Peter, a fost condamnată la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE