Home Extern Simbolul crud al crizei omenirii! Băieţelul adus de valuri avea o poveste...

Aylan Kurdi, băieţelul adus de valuri la ţărm, fără viaţă, a devenit simbolul crud al unei crize a omenirii. O criză fără precedent, când oameni nu pot trăi printre oameni. Lumea pare împărţită în două: musulmani şi restul.

Aylan era musulman. Avea trei ani şi abia învăţase să meargă, să vorbească, să se joace cu frăţiorul lui mai mare cu doar doi ani, Galip.

Au murit împreună cu mama lor, într-o barcă umplută până la refuz de oameni ca ei. Sirieni fugiţi din calea războiului, alungaţi de turci şi disperaţi să ajungă pe ţărmul european, limanul lor.

copil sirian mort refugiati

În mijlocul Mediteranei, mica ambarcaţiune nu a rezistat în valurile puternice.

Tatăl copiilor, singurul supravieţuitor din familie, a povestit cum căpitanul, traficantul de vieţi, şi-a salvat pielea. El s-a aruncat în apă, lăsând barca în derivă.

Mărturia acestui părinte nu ar trebui uitată niciodată!

“Am preluat controlul şi am încercat să cârmuiesc barca, dar valurile au fost atât de mari, încât barca s-a răsturnat. Mi-am luat soţia şi copiii mei în braţe şi mi-am dat seama că erau morţi!”, a spus Abdullah Kurdi, pentru AP, conform The Guardian

Imaginile suprinse de presa turcă, când trupurile celor doi fraţi sunt aduse de valuri, sunt şocante! Vă avertizăm că au un puternic impact emoţional!

Voiau să ajungă cu toţii în Canada, acolo unde trăieşte sora lui Abdullah. Ea este coafeză şi a reuşit să plece din Siria în urmă cu două decenii. Până de curând, familia a sperat că va avea loc în uriaşul stat din America de Nord. Când s-au urcat în nenorocita barcă, părinții celor doi băieței aflaseră că cererea lor de azil fusese respinsă dar, chiar şi aşa, au riscat totul.

Acum, după cumplita tragedie, oficialii de peste Ocean au vrut să-i ofere tatălui îndoliat cetăţenia canadiană. Prea târziu. Omul e singur, distrus  şi spune că nu mai are de ce să-şi continue drumul. Cu durere, părintele fără copii le-a spus jurnaliştilor că îşi mai doreşte un singur lucru. Să se întoarcă în Siria, să-şi îngroape copiii, soţia şi apoi să plece şi el la ei.

Mătuşa copiilor a fost cea care a întreţinut familia în ultimii trei ani, cât a stat în Turcia, după ce, în ţara lor, a fost nevoită să fugă din oraş în oraş. Mai întâi, alungaţi de bombe, apoi de teroarea grupării Statul Islamic.

“Am încercat să le sponsorizez plecarea, iar prietenii şi vecinii mei m-au ajutat cu donaţii, dar nu am putut să îi scoatem de acolo şi de aceea s-au urcat în barcă. Le plăteam chiria în Turcia, dar felul în care sunt trataţi sirienii acolo este oribil”, a povestit Teema Kurdi pentru presa de peste Ocean.

Călătoria spre libertate ia acum o turnură tragică. E imposibil să nu remarci ironia crudă a sorţii. Cum liderii lumii moderne le-au cerut refugiaţilor să se întoarcă de unde au venit, Abdullah chiar va face asta.

Pentru reporterii BBC a vorbit cum i-au murit copiii şi soţia, unul câte unul. A strigat la ei, a încercat să-i salveze, dar a fost în zadar.

Au riscat totul pentru o şansă în lumea civilizată şi şi-au pierdut viaţa.

Acum, lumea rămâne cu aceste imagini. Mai întâi, a celor doi frăţiori uniţi în amara lor viaţă, încercând totuşi să fie cât pot ei de veseli.

fratii sirieni TWITTER

Twitter via The Guardian

Şi acea imagine a trupului fără viaţă adus de valuri la ţărm, într-o zonă turistică, unde oamenii petrec. Bodrum, Turcia.

copilul mort

După ce lumea întreagă a fost cutremurată de această imagine, cei care conduc pe bătrânul continent au anunţat că au, în sfârşit, un plan pentru soarta refugiaţilor. Totuşi, jumătate dintre ei se vor întoarce de acolo de unde au fugit. Restul vor fi împărţiţi în toate ţările din UE. România va primit câteva mii. Se vorbeşte despre 7.000 de suflete. Spuneţi-vă părearea despre această decizie în sondajul Reţeaua de Ştiri pe care îl găsiţi aici:  SONDAJ: Ați fi de acord ca România să primească și să găzduiască refugiați?

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE