Home Economic Şoc financiar, după ieşirea Marii Britanii din UE. Modificări istorice pe piaţa...

Leul a pierdut doi bani în lupta cu euro, după anunţul rezultatului referendumului pe tema ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Banca Naţională a României a cotat moneda europeană la 4,5366 lei, în creştere faţă de cursul stabilit joi, de 4.5179 lei. Ceea ce înseamnă că cei care îşi plătesc vineri ratele în euro vor plăti în plus cu 0,4%. Valoarea Euribor, după referendumul din UK, nu a fost vineri calculată. Dacă va creşte, ar însemna ca românii cu rate în euro să pieardă de două ori, la curs şi la dobânda variabilă. Şi se anunţă o perioadă lungă de instabilitate şi fluctuaţii financiare.

Piaţa interbancară a fost agitată, cursul de schimb oscilând de la 4,5163 lei, la deschiderea tranzacţiilor, până la 4,5448 lei, vârf atins în jurul orei 10. Ulterior, cursul s-a stabilizat în jurul valorii de 4,5350 lei.

Leul a primit însă o lovitură dură din partea dolarului american, care a crescut cu 10,67 bani, fiind cotat la 4,0766 lei, în condiţiile în care ieri moneda americană fusese 3,9699 lei.

În raport cu lira sterlină, leul a câştigat teren, moneda britanică fiind cotată oficial la 5,6686 lei, faţă de 5,8884 cât era cursul stabilit joi.

Asta în timp ce Robor-ul la 3 luni a fost cotat vineri la 0,85%, de la nivelul de 0,76% înregistrat joi, în jurul căruia a stagnat în ultimele două luni. Ceea ce înseamnă că cine încheie astăzi un credit în lei sau are scadenţa la trei luni astăzi, plăteşte mai mult decât ieri cu aproape 11%.

Cu doar o jumătate de oră înainte de anunţarea cursului de schimb oficial, preşedintele Klaus Iohannis dădea asigurări că economia României şi leul nu vor fi afectate grav de noile evoluţii.

Am solicitat şi primit informaţii importante pentru ţară: primul ministru ne-a asigurat că impactul Brexit asupta economiei României nu este mare, nu e un motiv de îngrijorare şi va fi gestionat fără probleme majore. Am solicitat informaţii de la Guvernatorul BNR, iar potrivit acestuia impactul asupra monedei naţionale este mic şi gestionabil, iar leul nu va avea probleme, a declarat Klaus Iohannis la finalul unei întâlniri de urgenţă la Palatul Cotroceni, la care au participat premierul Dacian Cioloş, guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi liderii principalelor partide.

Pe piaţa internaţională, într-o singură noapte, lira sterlină, moneda Marii Britanii, a trăit un şoc puternic. Pe piaţa valutară, a fost în cădere liberă şi s-a depreciat, în raport cu dolarul, ajungând la cel mai slab curs din ultimii 30 de ani.

Iniţial, după primul sondaj, când se anunţa că britanicii au rămas în Uniunea Europeană,  imediat după închiderea urnelor, lira s-a apreciat vertiginos, dar, în mai puţin de două ore, a fost în cădere liberă. Răsturnarea de situaţie are efecte încă inimaginabile.

Tranzacţionarea lideri cu 1,34 dolari arată o scădere catastrofală, iar în Banca Angliei s-a activat starea de urgenţă. Cele mai mari companii din Marea Britanie au scăzut la Bursa Londrei cu 9 la sută din valoare, ceea ce înseamnă peste 100 de miliarde de lire.

Efectele se resimt şi în România, dar oficialii de la Bucureşti nu par încă îngrijoraţi.

“Rezultatul a fost anticipat, la nivelul BNR s-au luat măsuri, pentru ca efectele să fie atenuate. La nivelul pieţei din României, am avut o volatibilitate care nu a atins nici jumătate din volatibilitatea care a atins alte pieţe regionale. Suntem pregătiţi. La nivelul Băncii Naţionale avem instrumente legate de dobanda politică, rezerve valutare şi, dacă este nevoie, intervenţie în piaţă. Sunt reacţii pe termen scurt acum, vor urma reacţii pe termen mediu şi lung. Poate efetele vor fi ceva mai reduse” – a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, la DIGI24.

Guvernatorul BNR, premierul Dacian Cioloş şi lideri ai partidelor politice au fost convocaţi la Cotroceni, într-o reuniune de urgenţă.

Marii “câştigători” ai BREXIT-ului par a fi dolarul, francul eleveţian şi aurul.

Francul elveţian, considerat plasament sigur, a urcat vineri cu 1,0650 unităţi pentru un euro, ajungând la cel mai ridicat nivel de după august 2015. Iar preţul aurului este în urcare cu 7,2%, la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Cotaţia a ajuns la 1.347,58 dolari pe uncia.

BREXIT pare că a deschis Cutia Pandorei. Sunt voci care vorbesc despre referendum privind ieşirea din blocul comunitar a mai multor ţări.

51,9 dintre britanici au ales EXIT, ceea ce înseamnă peste 17 milioane de voturi pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Premierul britanic David Cameron şi-a anunţat demisia. Se vorbeşte despre un Guvern BREXIT.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE