Home Social Şoferii de taxi, daţi afară dacă au cazier. Ce infracţiuni sunt vizate

taxi
Sursa foto: Emanuele via Flickr

Şoferii de taxi trebuie să facă dovada că nu au fost condamnaţi pentru o serie de infracţiuni dacă vor să îşi păstreze locul de muncă sau atestatele, potrivit unei ordonanţe adoptate miercuri de Guvern.

Mai exact, aceştia nu mai pot fi taximetrişti dacă în cazierul lor apar condamnări pentru:

  • infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice;
  • infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri;
  • infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale;
  • infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
  • infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
  • infracţiuni contra patrimoniului

În forma veche a legii se stipula doar că şoferii trebuie să prezinte cazierul judiciar, fără a impune interdicţii în cazul unor infracţiuni anterioare.

Reguli noi şi pentru managerii firmelor de taxi

Aceleaşi reguli sunt valabile şi pentru managerii firmelor de taximetrie sau închiriere maşini. Mai mult decât atât, Guvernul anunţă că Ordonanţa va crea în cazul acestora temeiul legal pentru ca Ministerul Transporturilor să reglementeze modul de dobândire a unui certificat de competență profesională.

Certificatul de competență profesională pentru managerii de transport în regim de taxi și în regim de închiriere va avea o valabilitate de 10 ani, iar pentru a-l obține trebuie îndeplinite o serie de condiții, între care: absolvirea liceului, cu sau fără diplomă de bacalaureat, participarea la curs și promovarea unui examen, conform normelor ce vor fi aprobate prin ordinul ministrului transporturilor, anunţă Executivul.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE