Home Social SONDAJ: 65% dintre români nu exclud un război cu Rusia

 

40% dintre români consideră că un război cu Rusia este iminent, iar 25% dintre ei spun că o confruntare este posibilă. Potrivit unui sondaj CSCI, doar 25% sunt încrezători că așa ceva nu se va întâmpla. Trei sferturi dintre respondenți se bazează pe sprijinul SUA.

De altfel, în ceea ce privește relația cu partenerii străini, 69% au încredere mare în Uniunea Europeană și 62% în Statele Unite. Intelectualii par să aibă mai puţină încredere în Occident decât cei fără studii superioare sau vârstnicii, fiind undeva pe la 50%, arată autorii studiului.

Conform aceleiaşi cercetări, românii sunt în puternic dezacord cu proiectul autonomiei maghiarilor (72%). În privinţa statuilor unor maghiari care au luptat împotriva ţării, jumătate consideră că ar trebui mutate şi jumătate că ar trebui lăsate unde sunt.

“Am clasificat ca antimaghiari 30% din populaţia ţării, aceia care nu au încredere în UDMR, sunt total împotriva autonomiei şi nu doresc ca acele statui să existe. Sentimente antimaghiare mai puternice (peste 35%) sunt printre pensionari, dar şi intelectuali, mai mult printre bărbaţi şi în rândul ardelenilor nonmaghiari (40%). Muncitorii şi tinerii fără studii superioare de etnie română sunt mai puţin interesaţi de acest aspect (25-30% antimaghiari)”, arată autorii studiului.

Pe de altă parte, 60-70% dintre respondenţi consideră că românii erau mai patrioţi pe vremea comunismului, răspuns dat mai ales de cei trecuţi de 45 de ani, de cei care locuiesc în sate şi de etnicii români.

Trei sferturi asociază protecţia mediului cu noţiunea de patriotism, mai ales bărbaţii şi pensionarii, indiferent de preferinţa politică. Cu sancţionarea “manifestărilor nepatriote” care jignesc ţara sunt de acord peste 70%.

Cercetarea a fost realizată în perioada 16 – 24 februarie, pe un eşantion de 1.000 de persoane de 18 ani și are o marjă de eroare de 3%.

Sursa: AGERPRES

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE