Home Ştirile zilei SONDAJ Ar trebui să demisioneze Victor Ponta după ce DNA l-a trimis...

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată joi de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, potrivit unui comunicat al procurorilor DNA. 

În acest dosar, premierul Victor Ponta este acuzat că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Suma iniţială era de 2.000 euro lunar, fiind suplimentată ulterior cu încă 1.000 de euro. Astfel, cabinetul lui Ponta a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, arată rechizitoriul procurorilor.

DNA susţine că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societății de avocați SCA „Șova și Asociații” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Șova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziție în privința oricăror acțiuni de orice natură care implicau societatea de avocați. Din probele administrate a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel pentru contractele încheiate de SCA „Șova și Asociații” cu complexurile energetice, având în vedere că a rezultat că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat percepția că Șova Dan Coman beneficiază de susținerea inculpatului Ponta Victor Viorel, arată rechizitoriul.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, șeful Guvernului s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească rapoarte fictive pentru a demonstra activitatea juridică prestată de Ponta.

La momentul anunţului DNA privind trimiterea în judecată, Victor Ponta şi Klaus Iohannis erau faţă în faţă, la şedinţa CSAT. Ulterior, Iohannis a afirmat că situaţia afectează serios imaginea României, iar cea mai bună soluţie ar fi demisia premierului.

Situaţia, după părerea mea, e din ce în ce mai problematică pentru primul-ministru, e din ce în ce mai problematică pentru Guvern şi din ce în ce mai problematică pentru PSD, dar trebuie să recunoaştem că imaginea României are foarte mult de suferit de pe urma acestei chestiuni. Sper să se analizeze situaţia cu toată răspunderea şi cei care pot veni cu soluţii să vină cu soluţii. Părerea mea nu s-a schimbat, cea mai simplă soluţie ar fi cu siguranţă cea pe care am propus-o şi în iunie, a spus Iohannis.

Adică, demisia, cerută de Iohannis încă din 5 iunie. Până la acest moment, singura reacţie a premierului a fost pe Facebook.

Singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani, a scris Ponta.

La ieşirile publice anterioare pe tema dosarului său, Ponta a susţinut că nu are de ce să demisioneze.

Am fost numit in functie de Parlamentul Romaniei si doar Parlamentul poate sa ma demita! Cred ca respectarea principiilor constitutionale este esentiala pt societatea noastra si in niciun caz nu pot accepta ca un procuror DNA este deasupra Parlamentului, Guvernului si a cetatenilor acestei tari! Asta ar insemna dictatura si cred ca la peste 25 ani dupa 1989 ar fi o mare eroare pt noi toti!, scria Ponta, în aceeaşi zi, pe 5 iunie.

Reţeaua de ştiri vă invită să vă spuneţi părerea despre situaţia actuală şi decizia care se impune după trimiterea în judecată a dosarului.

Toate sondajele noastre sunt realizate prin intermediul Opinion Stage, o companie cu sediul în Statele Unite. Serviciile acestei companii sunt folosite de instituții prestigioase de presă, cum ar fi BBC, SPORTSNET sau MTV, precum și de alte corporații, de exemplu IBM. Responsabilitatea privind calcularea rezultatelor votului aparține în totalitate acesteia. Puteți găsi toate detaliile pe siteul oficial al companiei Opinion Stage.

Reţeaua de ştiri îşi rezervă dreptul de a nu aproba comentariile care conţin exprimări triviale, atacuri la persoană, mesaje xenofobe, discriminări de orice fel, instigări la violență și alte fapte care pot fi considerate antisociale.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE