Home Ştirile zilei SONDAJ: Ați fi de acord ca România să primească și să găzduiască...

Sursa Foto: MTI via Budapest Business Journal

Exodul refugiaților din zonele de război, care încearcă să își găsească liniștea și un trai mai bun în Europa, răscolește deja de câteva săptămâni țările bătrânului continent. Și chiar dacă la început, România părea a nu se afla în calea acestora, de câteva zile tema a ajuns din ce în ce mai aproape de noi.

Marți, consilierul pe politici europene al președintelui Klaus Iohannis, Leonard Orban, a anunțat că în ţara noastră vor ajunge puțin peste 1.700 de refugiați, începând cu luna noiembrie. Aceştia ar urma să să fie cazaţi în cele șase centre de primire disponibile, unde vor primi apă, hrană, cazare și servicii consulare.

Orban a precizat că refugiații vor fi verificaţi, iar cine nu va avea dreptul la azil nu va putea rămâne în România. Mai mult decât atât, el a recomandat Guvernului să pregătească un plan pe termen lung pentru a primi mai multe persoane.

Ideea ca România să găzduiască refugiați din zonele de război este susținută și de premierul Victor Ponta.

Unii politicieni, din populism sau pentru că nu-i mai bagă nimeni în seamă, fac tot felul de declarații aberante — cum că ar trebui să închidem granițele, să nu primim pe nimeni în țară. Serios? Dar când românii au mers în Europa, ne-a plăcut! Trebuie să mergem într-o direcție europeană. România e o țară model de conviețuire pașnică între confesiuni, de respect pentru toți cetățenii, indiferent de religia pe care o au sau dacă nu au nicio religie! – a scris premierul miercuri seară pe contul său de Facebook.

De cealaltă parte, cel mai vehement opozant al venitii refugiaților este fostul președinte Traian Băsescu. El crede că aceștia nu doar că nu vor mai pleca de pe teritoriul României, ci chiar își vor aduce familile numeroase.

România ar trebui să refuze să primească migranți pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastră, nu noi suntem magnetul pentru acești oameni, pe de o parte. Pe de ală parte, dacă cineva crede că a primi un număr de câteva mii de cetățeni care vin din Siria, din Libia, din nordul Africii, vă pot spune că nu este o simplă chestiune de cazare. În momentul în care i-ai acceptat pe teritoriu tău trebuie să le asiguri educație, învățarea limbii române, sănătate, păstrarea culturii și a obiceiurilor. Iar chestiunea că vor fi cazați în România doar 2 ani trebuie să o uitați. Eu știu ce frumos e să mintă UE. Vor atrage familiile lor numeroase din țările în care se află, a afirmat Băsescu marți seară.

Reţeaua de ştiri vă invită să vă spuneţi părerea despre modul în care România ar trebui sau nu să se implice în criza refugiaților.

Toate sondajele noastre sunt realizate prin intermediul Opinion Stage, o companie cu sediul în Statele Unite. Serviciile acestei companii sunt folosite de instituții prestigioase de presă, cum ar fi BBC, SPORTSNET sau MTV, precum și de alte corporații, de exemplu IBM. Responsabilitatea privind calcularea rezultatelor votului aparține în totalitate acesteia. Puteți găsi toate detaliile pe siteul oficial al companiei Opinion Stage.

Reţeaua de ştiri îşi rezervă dreptul de a nu aproba comentariile care conţin exprimări triviale, atacuri la persoană, mesaje xenofobe, discriminări de orice fel, instigări la violență și alte fapte care pot fi considerate antisociale.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE