Home Eveniment Sorin Oprescu a fost trimis în judecată. Fostul edil are patru capete...

sorin oprescu
Sursa Foto: wall-street.ro

Primarul suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA. Oprescu este trimis în judecată alături de alte opt persoane și este acuzat de luare de mită,spălare de bani, abuz în serviciu și constituire de grup infracțional organizat.

Potrivit procurorilor, Oprescu a intrat într-un grup infracțional pus la punct de Bogdan Popa, directorul Administrației Cimitirelor, organizație pe care edilul a condus-o începând din 2013. Scopul era distribuirea contractelor publice doar către persoane care plăteau anumite sume de bani pentru a câștiga aceste contracte.

Inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane a constituit un grup infracțional organizat la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus inculpatul Oprescu Sorin Mircea.
Inițial, structura grupului era simplă și perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituției publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influența necesară determinării câștigătorului unei proceduri de achiziții publice, dar și dreptul de a semna acordurile cadru și contractele), conducători de societăți private care doreau să execute lucrări, precum și o sumă de apropiați ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive și societăți fără activitate, să obțină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privați, arată procurorii.

Potrivit anchetatorilor, pentru a deține controlul asupra grupării, Sorin Oprescu a impus la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești oameni apropiați lui și lui Bogdan Popa.

În cursul anului 2014, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului pe inculpații Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, persoane obediente față de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit și el la conducerea Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, arată comunicatul DNA.

Mai mult, ca să fie sigur că deține controlul, edilul suspendat al Capitalei a decis și promovarea lui Cristi Stanca, șoferul său, în funcția de inspector.

În acest sens, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, folosindu-se de atribuțiile de Primar al Municipiului București, a impus funcționarilor competenți din cadrul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane și Direcția de Resurse Umane din subordinea sa, angajarea inculpatului Stanca Cristian, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituției și, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la transformarea posturilor, în folosul aceluiași inculpat, arată anchetatorii.

Potrivit DNA, toate aceste mutări au fost făcute cu obiectivul principal de a condiționa acordarea unor contracte de reabilitare a Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului.

La data de 05 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de Primar al Municipiului București, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Popa Bogdan Cornel și Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăți comerciale (denunțători în cauză), în legătură cu un contract de execuții lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, arată DNA.

Imediat după ce a primit banii, Sorin Oprescu a încercat să ascundă proveniența acestora și a dat unei alte persoane 11.000 de euro sub pretextul achitării unei datorii.

La aceeași dată, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, după primirea celor 25.000 euro de la inculpatul Popa Bogdan Cornel, în scopul disimulării originii ilicite a acestei sume, a remis unei alte persoane suma de 11.000 euro pentru a-și achita o obligație contractuală, arată rechizitoriul procurorilor.

Sumele vehiculate de procurori sunt însă mult mai mari. Bogdan Popa, trimis și el în judecată, ar fi primit peste 10 milioane de lei mită în schimbul acordării contractelor. În schimbul banilor, Popa a promis că va influența toți factorii de decizie, inclusiv pe primarul Sorin Oprescu.

În perioada 2013 – 2015, inculpatul Popa Bogdan Cornel, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a pretins și primit, personal sau prin intermediari, de la aceeași oameni de afaceri suma totală de 10.442.834,62 lei, pentru: a facilita câștigarea contractului de către societatea denunțătoare, a vorbi cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire propusă de denunțători, să o și aprobe personal, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de societatea denunțătoare foarte repede față de momentul facturării, arată DNA.

Pe lângă Sorin Oprescu și Bogdan Popa, au mai fost trimiși în judecată Romeo Albu, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, directorul Direcţiei Economice din Primăria Capitalei, și Florin Şupeală, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului.

De asemenea, au fost deferiți justiției Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Claudiu Bengalici, administrator al unei societăţi comerciale, și Ion Niţă.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE