Home Eveniment Sorin Roșca Stănescu, audiat la DNA în dosarul BRD

sorin rosca stanescu brd

Sorin Roșca Stănescu este audiat joi la DNA în dosarul creditelor ilegale luare de la BRD. Tot joi, în același dosar, a venit la audieri și Adrian Sârbu.

Mă aflu în acest loc şi nu în altă parte, nu fiindcă m-aş simţi cu ceva vinovat pentru vreo încălcare a vreunei legi, ci pentru că m-am luptat, aşa cum am făcut întotdeauna, cu sistemul. Sistemul înseamnă nu neapărat o sumă de instituţii, dar în orice caz o sumă de persoane din instituţii. în acest moment, acest sistem este în mâna lui Traian Băsescu, este controlat în continuare de Traian Băsescu. Acesta este motivul pentru care mă aflu aici. Am primit nenumărate avertismente să mă potolesc şi să nu mai scriu şi să nu mai spun ceea spun în legătură cu sistemul. Sunt executat cu toate bunurile mele, toate conturile pe care le-am avut cu mult înainte să se declanşeze vreo anchetă. Aşa că eu nu am avut nimic de câştigat de pe urma acestui credit. Practic, tot ce am este în executare silită, unele sunt executate, altele urmează să fie executate silit fără să fi fost necesară vreo intervenţie a autorităţilor statului. Este o cauză civilă care sub nicio formă nu trebuia transformată într-o cauză penală, a declarat Sorin Roşca-Stănescu la intrarea în sediul DNA.

Potrivit procurorilor, fostul senator Sorin Roșca Stănescu a luat un credit pentru investiţii de trei milioane de euro, dar nu a mai plătit ratele, iar garanţiile depuse au fost insuficiente pentru ca banca să poată recupera banii.

În același timp, Adrian Sârbu ar fi luat 4 milioane de dolari credit și a girat pentru sumă cu un contract de management încheiat cu un grup de presă internaţional.

În același dosar este pusă sub urmărire penală și Elena Udrea, care ar fi luat de la BRD un credit de 3,28 de milioane de euro, împrumut pentru care a girat cu un teren supraevaluat.

45 de milioane de euro au fost luate ilegal de la BRD

Conform anchetatorilor, la sfârşitul anului 2007, mai multe persoane din conducerea BRD au constituit un grup infracțional în scopul acordării de credite, cu încălcarea normelor de creditare, ceea ce a adus băncii un prejudiciu de 43.500.000 de euro.

În total, au fost acordate fraudulos 17 credite, niciunul dintre acestea nefiind restituit, așa că toate au fost trecute în categoria creditelor neperformante.

Conform procurorilor, principalul beneficiar al acestor credite frauduloase a fost Remus Truică, cel care ar fi luat astfel 35 de milioane de euro.

Procurorii mai spun că în ceea mai mare parte sumele de bani au fost externalizate prin includerea în circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, în Elveţia, Austria şi Cipru, conturi controlate direct de către Remus Truică şi de șoferul acestuia, Cristian Aparaschivei, şi apoi folosite de aceştia pentru achiziţionarea unor bunuri de lux, ambarcaţiuni şi imobile.

În 2013, când a început ancheta, mai mulţi directori de sucursale BRD au fost ridicaţi şi cercetaţi penal. Informaţiile spun că unii dintre aceştia ar fi făcut denunţuri şi ar fi dezvăluit anchetatorilor practic pentru ce oameni bogaţi lucrau.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE